Olaszország finanszírozza egy líbiai ENSZ-menekülttábor létrehozását

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Líbiában tervezett regisztrációs táborát Olaszország tízmillió euróval támogatja - jelentette be Angelino Alfano olasz külügyminiszter, aki líbiai tárgyalásairól vasárnap számolt be az Il Messaggero című római napilapnak.
Papp Zsolt, 2017. május 7. vasárnap, 12:38
Fotó: MTI/EPA

Elmondta, hogy az UNHCR, amely 2010-ben az akkori veszélyes helyzet miatt elhagyta Líbiát, visszatért az észak-afrikai országba. Az ENSZ-szervezet egy olyan menekülttábor kiépítésén dolgozik, ahol a Líbiából Európába továbbmenni akaró menekülteket regisztrálnák, mielőtt még tengerre szállnának - írja az MTI.

A római kormány február elején kötött migrációs megállapodást a Fájez esz-Szarrádzs vezette líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökével, akit az ENSZ támogat. Ezt követően az olasz kormány már arról beszélt, hogy a nyár elején menekültközpontok létrehozása indulhat el Líbiában a nemzetközi migrációs szervezetekkel együttműködésben. A cél az Európában menedékkérelemre nem jogosultak feltartóztatása egyenesen Észak-Afrikában. A menedékkérelemre jogosultak pedig biztonságos útvonalakon juthatnának tovább a veszélyes tengeri átkelés helyett.

Angelino Alfano szombati líbiai villámlátogatásán a líbiai kormány tagjaival, valamint Abderrahmán asz-Szwehíli, a 2015 decemberében megalakult líbiai nemzeti tanács elnökével találkozott. Bejelentette, hogy hamarosan olasz-líbiai gazdasági fórumot rendeznek Szicíliában a két ország vállalkozóinak kapcsolatfelvételére.

Róma 2015. decemberében líbiai békekonferenciát rendezett. A februári olasz-líbiai migrációs megállapodást az afrikai ország egyik részét ellenőrző tobruki erők nem fogadtak el. Április elején a római belügyminisztériumban békemegállapodás született a Líbia déli részét uraló több mint hatvan törzsi klán vezetői között az olasz külügyminiszter és belügyminiszter irányításával. Szintén áprilisban a tobruki parlament elnöke és az ENSZ támogatta líbiai nemzeti tanács elnöke első alkalommal Rómában egyeztetett.

Angelino Alfano a menekültek Líbia és Dél-Olaszország közötti kimentésében részt vevő nem kormányzati szervezetekről (NGO) kijelentette, hogy a tengeri mentés szabályait tisztelik, de a nemzetközi előírásokról sem szabad megfeledkezniük. Hangsúlyozta, az NGO-knak átláthatóvá kell tenni finanszírozásukat és tisztázniuk kell, hogy egyetlenegy szervezet sem működik együtt az embercsempészekkel.
Az olasz szenátus védelmi bizottsága csütörtökön fejezte be a megmentett embereket Olaszországba szállító NGO-k meghallgatását. Azóta már több mint 3000 embert mentettek ki az NGO-hajók. Ezeket a menekülteket vasárnap szállítják be a dél-olaszországi kikötőkbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2017.05.07 15:03

@krix2: " A negyede is elég lenne lőszerre..."

Azért van bőr a jobber képeden....
A minap pontosan te voltál, aki leírta, hogy a csuti vályogvetővel nem azonosulók még népirtásra is képesek lennének .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.05.07 14:23

@na4:
A negyede is elég lenne lőszerre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.05.07 14:14

Hülyék. Ahelyett, hogy ezt a pénzt a haditengerészet fejlesztésére költenék és elzavarnák az összes migránst a francba, megvédve ezzel saját magukat és a Európát, inkább teljesen kétes, sötét alakokkal egyezkednek, akik ezeket a pénzeket úgy fogják lenyúlni, mint a pinty. Megint az ostoba ballibber mentalitás. Ezzel ki is fogják nyírni Olaszországot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html