Az európai végfelhasználói árak 2018. decemberi alakulását tekintve látható - írja a MEKH - , hogy az áram ára csak Brüsszelben és Londonban csökkent, míg a német, a román, a ciprusi, az olasz és az észt fővárosban emelkedett. A gáz ára Amszterdamban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban, Párizsban és Bécsben csökkent, ugyanakkor emelkedés volt tapasztalható Athénban és Berlinben.

A múlt év végén a vizsgálat szerint Budapesten volt a legalacsonyabb a földgáz lakossági átlagára, a villamos energiáé pedig a negyedik legalacsonyabb volt a vizsgálat közegben. A budapesti földgázátlagár 3,17 eurócent, a villamosenergia-átlagár pedig 11,61 eurócent volt kilowattóránként. (Azt azonban hozzá kell tenni, hogy Magyarországon a lakossági gáz-, és áramtarifa hatóságilag rögzített, így sok más európai tagországétól eltérően alig van köze a piaci árhoz.)

A gázért a legtöbbet Stockholmban fizette a lakosság, 24,01 eurócentet, az áramért pedig Koppenhágában, 32,3 eurócentet kilowattóránként. Az áram egységára Belgrádban volt a legalacsonyabb, 7,22 eurócent.