Van egy állami cég, amely elköltött 3,6 milliárd forint állami támogatást úgy, hogy semmit sem lehet tudni arról, mi lett ennek az eredménye - írja a G7. Egy dolog látszik biztosan, az, hogy az állami áramszolgáltatóhoz, az MVM-hez tartozó KOM Központi Okos Mérés nevű vállalat sokat költött saját működésére.

Az okos gáz- és villanyórák bevezetésének előkészítése semmibe se kerülne Magyarországnak, hiszen az Európai Unió 3,6 milliárd forinttal támogatja ezt a programot, csakhogy miközben a 2017-ben indult fejlesztés 2018 őszére befejeződött, nem látszik az eredmény. Hiába kereste a gazdasági hírportál a KOM Zrt.-t e-mailben és telefonon, illetve az anyavállalat MVM-et is, nem árultak el semmit arról, hogy mi lett a projekt eredménye. A KOM Zrt. honlapján lévő a legfrissebb információk 2016-os keltezésűek.

A program

Az okosmérők elméletileg lehetővé teszik, hogy az áram árát folyamatosan a kereslet-kínálat alakulásához igazítsák, amivel rá lehet szorítani a fogyasztókat, hogy csúcsidőszakban kevesebbet fogyasszanak, vagy információkat lehet nekik adni arról, miért és mikor fogyasztanak sokat, illetve hogyan fogyaszthatnak kevesebbet.

A pontosabb információk a fogyasztókról segítenek jobban méretezhető gáz- és villamoshálózatok építésében, amelyek olcsóbbak lehetnek, és kevesebb energia kell a fenntartásukhoz. A projekt keretében 60 ezer háztartás felszerelését tervezték okosmérőkkel, Nyíregyháza és Miskolc volt a tervezett tesztek központi térsége.

Rejtély

A forrást a magyar kormány biztosította uniós jóváhagyással. Az NFM 2017. október 13-án kötött támogatási szerződést a KOM Zrt.-vel 3 milliárd 598 millió forint értékben. Ennek a szerződésnek az eredeti határideje 2018. szeptember 4. volt. Ennek ellenére azóta sem hallottunk arról, milyen eredménnyel zárult a fejlesztés.

A projekt működtetése ehhez képest hihetetlenül pazarlónak tűnik. A cég 2017 végéig csak fizetésre elköltött 662 millió forintot - dolgozóinak átlagfizetése 679 ezer forint volt -, autóbérlésre pedig további 32 milliót. Ezenfelül irodát is béreltek a 16 alkalmazottnak, így feltehetően 700 millió forintnál is többe került az a szervezet, amely 3,6 milliárd forrást kezelt, azaz a források ötödét elvitte a működés. Rejtély, miért kellett az MVM leánycégének, a magyar áramhálózatot működtető MAVIR Zrt.-nek külön projektcéget létrehoznia, miért nem tudta ezt a projektet házon belül lebonyolítani?