Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátók jogosulttá váltak a közlekedési célra felhasznált földgáz jövedéki adójának visszaigénylésére. A változás jelentős lépés a környezet védelme és a gazdaságos közlekedési formák további terjedése érdekében - írja az MTI az NKM Nemzeti Közművek Zrt. szerdai közleménye alapján.

Hatályos ugyanis a jövedéki adó szabályozás módosítása, így a közfeladatot ellátó szervek, cégek visszaigényelhetik a közlekedésre használt földgáz adóterhét. A Nemzeti Közművek szerint így a hulladékgyűjtést végző vállalatok, a rendőrség, illetve egyéb közfeladatokat ellátó társaságok, szervezetek flottái között egyre több sűrített földgáz (CNG) hajtású jármű fenntartása lesz olcsóbb. Várhatóan több is lesz majd belőlük.

A CNG-hajtás alkalmazására, a cég 2014 júliusa óta látja el sűrített földgázzal a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. járműveit. A sűrített földgázt árusító társaság két közforgalmi és két üzemi sűrített földgáz-alapú töltőállomása van, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik leányvállalatán keresztül.

A megoldás az egyik legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb technológia. Itthon viszont még nem terjedt el, de ezen változtathat, hogy a Blue Green Way (BGW) Kft. országos kúthálózatot épít.