A Napi Gazdaság cikke

Ha a külföldön vásárolt használt autónk sokkal rosszabb állapotban van annál, mint ahogy egy hasonló életkorú és típusú autó általában kinéz, akkor áprilistól indítványban kérhető a vám- és pénzügyőrségtől: bírálja el egyedileg az autó értékcsökkenését. Az elbírálást a tervek szerint nem az adót kivető pénzügyőrség, hanem a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) végzi majd el - tudta meg lapunk.

Ha a vizsgálat olyan eredménnyel zárul, hogy az autó a szokásos értékcsökkenéshez képest rosszabb állapotban van, a hatóság állapítja meg a regisztrációs adót, ha viszont nem talál a nagyobb fokú amortizációra bizonyítékot, akkor a regisztrációs adóról szóló törvény mellékletében szereplő táblázat alapján a szokásos szabályok alapján kell megállapítani annak összegét. Az egyedi elbírálásnak - függetlenül annak eredményétől - meghatározott díja lesz. Ezt a díjat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az ügyintézést koordináló rendeletének magyarázata alapján harmincezer forint körüli összegben határozná meg.

Az egyedi elbírálásnak olyan speciális esetekben lesz értelme, ha a beszerzendő autó az átlagnál sokkal több kilométert futott - például egy régi taxi - vagy bármilyen ok miatt általános állapota rosszabb, mint egy hozzá hasonlóé. Ezt azonban nem részletezi a jogszabály.
Elképzelhető például, hogy egy roncsszerű járművet akar valaki felújítani vagy akár régi versenyautót megvásárolni. Azt sem korlátozza a jogszabály, hogy kik kérhetik az egyedi elbírálást.

A GKM-ben készült szakértői vélemény szerint nem élnek majd tömegek ezzel a lehetőséggel. Összesen legfeljebb ötezer esetre számítanak, ez az éves behozott autómennyiség 15-20 százaléka. Tavaly a 25 ezer használt autó behozatala után összesen 93,4 milliárd forint regisztrációs adót fizettek be.