Idén 27 százalékról 18 százalékra csökkent az internetszolgáltatás áfája, ami jövőre öt százalékra mérséklődik. A kedvezményes adókulcs január 1-jén lép életbe - emlékeztet a Magyar Nemzet. Az új helyzetben minden olyan háztartási előfizetés olcsóbb lehet, amelyben internetkapcsolatot is vásárol az ügyfél.

Akinek többféle előfizetés - telefon, kábeltévé, internet - szerepel a számláján, annak csak a részletes kimutatás adhat iránymutatást arra, mennyivel lett olcsóbb a havidíja. A napilap egy 5000 forintos, átlagos önálló internet-előfizetést szálazott szét költségelemekre, és arra a következtetésre jutott, hogy ez havonta 500 forinttal lehet olcsóbb.

Bezavarhat a dologba, hogy ha az USA példáját követve Európában is eltörlik a netsemlegességet. Ez ugyanis lehetővé tenné a szolgáltatóknak, hogy egyes weboldalakat előnyben részesítsenek másokkal szemben. Ezért ha valaki kedvenc böngészési célpontjai különböző cégeknél érhetők el megfelelő sebességgel, akkor kénytelen lesz ezek mindegyikének szolgáltatására előfizetni.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com