A négynapos autópálya-matricát 360 forinttal olcsóbban, 1170 forintért vásárolhatják meg a személyautósok - mondta az InfoRádiónak az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője. A díjszabás szezonális változásait minisztériumi rendelet szabályozza.

A változás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti: a kétkerekű járművek tulajdonosai féláron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amelyet a május 1-jei áremelkedés után október 1-jétől ismét 585 forintért szerezhetnek be. A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon - internet, sms, telefonhívás - keresztül lehet megváltani.

Az ÁAK közleménye szerint az elmúlt esztendők értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy az utazók a nyári hónapokban - különösen júliusban és augusztusban - vásárolják a legtöbb négynapos e-matricát. Az ÁAK ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata január 1-jétől szeptember 26-ig 8,2 millió darabot értékesített ebből a fajtából, ami kis mértékben meghaladja a tavalyi 8 milliót. Az eladások öt éven keresztül tapasztalható, folyamatosan emelkedő trendje a gazdasági világválság hatására tavaly tört meg, 2010-ben azonban újra növekedési pályára állt.