Olcsóbb lett az élet Magyarországon

A fogyasztói árak júliusban átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az üzemanyagok ára jelentősen csökkent, míg a legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.
Napi.hu, 2016. augusztus 9. kedd, 09:21
Fotó: Reuters

12 hónap alatt, 2015. júliushoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 25,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,7 százalékkal nőtt, a sertéshúsé 14,2, a sajté és a tejé egyaránt 6,2 százalékkal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,8, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 13 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

1 hónap alatt, 2016. júniushoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal kisebb lett, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,5 százalékos árcsökkenésének következménye. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt.) A sertéshús 4,0, a cukor 1,7, a párizsi, kolbász 1,5 százalékkal drágult. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatásoké 5 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára összességében nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek ára 0,9, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,2 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött.

2016. január-júliusban az előző év azonos időszakához képest:

A fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK