A javaslat értelmében - amelyet huszonöt uniós tagország megerősített együttműködés keretében fogadott el - bármely vállalkozás vagy magánszemély számára lehetővé válna, hogy egyetlen európai szabadalommal védje találmányát. Az Európai Bizottság reméli, hogy a részvételtől egyelőre elzárkózó Spanyolország és Olaszország is csatlakozik majd az együttműködéshez. A két ország azt kifogásolta, hogy a spanyol és az olasz kimaradna a rendszer hivatalos nyelvei közül.

A jelenlegi európai szabadalmi rendszer költséges és bonyolult, ami gátolja az innovációt és az új szabadalmak bejegyzését is.  Egy szabadalom hatályba lépéséhez ugyanis, a feltalálónak hitelesítést kell igényelnie minden egyes országban, ahol szabadalomvédelmet kíván igénybe venni - ez pedig jelentős fordítási és adminisztratív költségekkel jár. A 27 tagállamra érvényes védelem bejegyzése jelenleg mintegy 32 ezer euróba kerül. Ezzel szemben az Egyesült Államokban átlagosan 1850 euróba kerül egy szabadalom.

A most előterjesztett bizottsági javaslat értelmében a 25 tagállamban egységesen érvényes európai szabadalom költsége az elkövetkező években legfeljebb 2500 euró, később, a gépi fordítások megbízhatóságának növekedése nyomán pedig csak 680 euró lenne.

A szabadalmi bejelentés tetszőleges nyelven történhetne, azonban az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) továbbra is saját hivatalos nyelvei - tehát az angol, a francia, illetve a német - valamelyikén vizsgálná meg és engedélyezné a szabadalmakat. Az unióban lakó- vagy székhellyel rendelkező azon szabadalomigénylőknek, akik az EPO három hivatalos nyelvétől eltérő nyelven teszik meg a szabadalmi bejelentést, visszatérítenék a hivatalos nyelvre történt fordítás költségét.