BUX
38667

Olcsóbban készültek az autók

Az év második hónapjában az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal, a tavaly februári adatokhoz képest 4,4 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 09:01

Az ipar belföldi értékesítési árai februárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,5, a bázisidőszakhoz képest 6 százalékkal emelkedtek. Ezzel párhuzamosan az exportértékesítés havi termelői árai havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbiaknál pedig 3,2 százalékkal voltak magasabbak.

Havi szinten a feldolgozóipari ágazatok belföldi árai 0,3 százalékkal nőttek. Ezen belül legnagyobb - 2,2 százalékos drágulás - a vegyianyag-, -termékgyártás ágazatban ment végbe, a legjelentősebb - 1,5 százalékos - árcsökkenést pedig járműgyártásban mérték a statisztikusok. A belföldi értékesítés közel 26 százalékát képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz-, és vízellátás ágazatban feljegyzett 1,1 százalékos drágulásban jelentős szerepet játszik a gázgyártás, -elosztás 3,7 százalékos árnövekedése. A gázárak növekedése döntő részben a január 18-i földgáz közüzemidíj-emelkedés áthúzódó hatásának következménye.

Éves összevetésben a vegyipari ágazatokban jelentősen, 14,4 százalékkal nőttek az árak, ami kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 31,4, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 7,8, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 2,6 százalékos áremelkedéssel magyarázható. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 12,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 3,9 százalékos áremelkedést regisztrált a KSH.

A forintban mért exportértékesítési árak februárban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek, 12 hónap alatt pedig 3,2 százalékkal emelkedtek. Egy hónap alatt a forint az euróhoz képest 0,3, a dollárhoz viszonyítva 1,7 százalékkal, éves szinten pedig 3,2, illetve 12,5 százalékkal gyengült a forint. A belföldi és exportár változás eredőjeként 2006. második hónapjában az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal, a tavaly februári adatokhoz képest 4,4 százalékkal emelkedtek.