Nagyon fontos döntés hozott az Alkotmánybíróság

Nem kérdőjelezhető meg alkotmányos alapokon, hogy a védőoltások (köztük az életkorhoz kötött védőoltások) az emberi szervezet fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozását és a fertőző megbetegedések elterjedésének megelőzését szolgálják - mondta ki az Alkotmánybíróság.
Domokos László, 2019. április 12. péntek, 08:40
Fotó: Pixabay

Elutasított az Alkotmánybíróság egy alkotmányjogi panaszt, amely arra irányult, hogy a testület állapítsa meg egy gyermek családból való kiemeléséről szóló döntés alaptörvény-ellenességét, és semmisítse is meg ezeket a döntéseket.

Az érdemi alkotmányossági vizsgálatot tartalmazó határozat kimondja, hogy "a kötelező védőoltások beadásának jogszerű indok nélküli megtagadása esetén a szülők neveléshez fűződő joga korlátozható." Sőt végső esetben a szülőknek a gyermeket súlyosan veszélyeztető, a hatóságokkal való együttműködést megtagadó magatartása esetén a gyermek családból való kiemelése is alkotmányosnak minősülhet - számolt be a döntésről az Index.

A szülők nevelési jogának elvonása azonban csak ideiglenes lehet - tette hozzá a testület teljes ülése által egyhangúlag elfogadott határozat.

Azt is kimondták, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának jogosultja a gyermek, míg kötelezettje elsődlegesen a család, másodlagosan pedig az állam.

További részletek itt olvashatók.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK