A friss rendelet szerint a korábbi szövegben azt a részt, hogy "az EESZT - vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér - útján haladéktalanul továbbítja a hatóság részére" arra cserélik, hogy az egészségügyi szolgáltató "az EESZT útján - a védőoltás típusa kivételével - haladéktalanul továbbítja a hatóság részére".

Eszerint tehát a dokumentum nem mutatja majd, hogy honnan származó, melyik cég által gyártott oltást kaptuk meg a koronavírus ellen. Ez abból a szempontból érdekes lépés, hogy van rá esély, hogy az országok egy része különböző protokollokat vezet be az egyes vakcinákkal beoltottaknak - olvasható a portálon.

Lengyelország például nemrég úgy döntött, csak az léphet be karantén nélkül az országba, aki fel tud mutatni egy 48 órán belül kézhez vett negatív PCR-teszteredményt, vagy egy igazolást, hogy megkapta az EU-ban is engedélyezett oltások valamelyikét (ezek most: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca). Tehát jelen állás szerint az orosz és a kínai vakcinával beoltottakra 14 napos karantén vár, ha Lengyelországba utaznak.

Az EU által engedélyezett oltások köre természetesen a jövőben bővülhet. Tehát ha több ország döntene hasonlóan, akkor sem biztos, hogy hozzájuk nem mehetnek majd karantén nélkül a kínai vagy orosz vakcinával beoltottak.