Kínai vakcinával oltatna? Erről jobb, ha tud!

Az OGYÉI honlapján megjelent dokumentum szerint a kínai oltóanyag hatásossága és a biztonságossága még további ellenőrzésre szorul - írja az atv.hu.
Szász Péter, 2021. február 21. vasárnap, 18:34
Fotó: AFP

Több kérdés merült fel a kínai vakcina OGYÉI honlapján megjelent alkalmazási előírásával kapcsolatban. A dokumentum szerint a 60 évnél idősebb személyeknél a fertőzéssel szembeni védőhatás még nem megbecsülhető, valamint a vakcina hatásossága és biztonságossága még további ellenőrzésre szorul - olvasható a portálon.

"Nem az a probléma, senki nem mondta azt, hogy az az oltóanyag azért rossz, mert Kínában gyártották, azért nem jó, mert régi technológiával készült, attól még tökéletes lehet. De meg kell tudnunk, hogy mit tud a vakcina, milyen körülmények között, milyen hatékonysággal" - mondta Pusztai Erzsébet infektológus az ATV Civil a pályán című műsorában.

Rusvai Miklós víruskutó szerint ugyanakkor nem aggasztóak az említett pontok és helyesnek véli, hogy elkezdődhet jövő héten az oltás a kínai vakcinával is. Azt azonban szakmai szempontból nem tartja indokoltnak, hogy míg a Sinopharmmal korcsoporti korlátozás nélkül oltanak, addig az AstraZeneca oltóanyagából csak a 60 év alattiak kaphatnak.

"Az, hogy nincs elegendő adat, az nem azt jelenti, hogy bennük valamilyen káros hatást váltana ki a vakcina, hanem csak azt, hogy a hatékonyságról nincs elég adat még, de az eddigi vizsgálatok alapján semmi nem indokolja azt a feltételezést, hogy bennük esetleg kevésbé lenne hatékony" - jelentette ki.

A koronavírus sajtóközpont a Híradónak azt írta, hogy a vakcina 18 év felett korhatár nélkül adható, biztonságos és hatásos. Mint más koronavírus elleni oltóanyag esetében, ez esetben is még számos nemzetközi kutatás zajlik az egyes korosztályokban.

A Sinopharm oltóanyagot már több mint 30 millióan kapták meg világszerte. Tavaly több országban úgy kezdték el széles körben alkalmazni, hogy még nem folytak le a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

henker, 2021.02.22 14:28

Most már tagadhatatlan, hogy Orbánt az oroszok és Kína irányítja. Hónapokkal ezelött rásóztak Orbánra több millió vakcinát, dokumentáció és igazoltan ellenörzött eredmények nélkül. A ruszkik meg a kínaiak tetszölegesen orsztják fel maguknak Magyarországot Orbán által: nekem Paks, neked Belgrád vasút, nekem Sputnik, neked Sinopharm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Eva Nagy 55, 2021.02.22 13:23

Tovabbi vizsgalatokra szorul a kinai vakcina, akkor hogyan olthatnak vele?? Nagyfoku felelotlenseg, amit csinalnak!! Nem csoda, hogy nincs bizalom, es nem is lesz amig nemtudni mit tartalmaz ez a valami!!???..........
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2021.02.22 10:27

Ó te jó ég, nem lennék most az OGYEI azon dolgozóinak a bőrében, akik ezt a közleményt megfogalmazták és ki merték tenni a honlapra. Itt tömeges lefejezés várható az igazgatótól kezdődően, a laborosokon át a honlap adminisztrátorig. Parancs megtagadó banda!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html