Az európai oltási stratégiát sok szempontból érik bírálatok, amelyekről Stefan Grobe a Leicesteri Egyetem klinikai virológusát kérdezték az Euronews beszámolója szerint.

Szerinte el van rontva az oltási stratégia, amiért nem a fiatalokkal kezdik a folyamatot, hanem az idősekkel és az egészségügyi dolgozókkal. A fiatalok immunizálásával lehetne megvédeni az időseket. Hiszen ha a fiatalokban nem lesz nyoma a vírusnak, akkor az idősekre sem jelent majd ez veszélyt.

Ráadásul ha őket oltják be először, visszatérhetnek a gazdaságba, kinyitják a boltjaikat, üzleteiket. Ezeket a szolgáltatásokat az idősek is használják természetesen. Ha őket immunizálják, akkor a vírus nem tud majd továbbterjedni az idősebbekre. Ez pedig egyszerre oldja meg a gazdaság, a szolgáltatóipar, valamint az iskolák és az egyetemek problémáit.

Ha immunizálni akarjuk az idősekre veszélyt jelentő forrásokat, akkor kiderül, hogy ez a forrás a gyerekek és a fiatal felnőttek körében van. Ha őket beoltjuk, és ők visszatérnek a munkájukhoz, már nem jelentenek majd veszélyt az idősebbekre.

Ennek az az oka, hogy jóval kevesebb vírus keringene ebben az esetben a társadalomban. Ez így egy kétélű fegyvert jelentene: megvédenék az időseket, miközben a fiataloknál kivonnánk a vírust a lakosság köréből.