Ombudsman: jogsértés, ha a kórházban az újszülöttet elválasztják anyjától

A jogállamiság és a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét, illetve a családi élet tiszteletben tartásához való jogot sérti minden olyan kórházi gyakorlat, amely egészségügyi indok nélkül, külön kérés ellenére elválasztja az újszülöttet az édesanyjától a szülést követő kórházi ellátás során- idéi az Alapvető Jogok Biztosának közleményét az MTI híre alapján a hvg.hu.
Szepesi Anita, 2019. február 15. péntek, 13:51
Fotó: Getty Images

Székely László ombudsman a szaktárcához fordult. Az ügy előzményeként két civil szervezet beadványban sérelmezte, hogy Magyarországon bevett gyakorlat az anya és az újszülött szétválasztása. Az alapjogi biztos vizsgálatot indított - olvasható a portál cikkében.

Az anyának joga van ahhoz, hogy újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el, amennyiben ezt nem zárja ki egészségi kockázat, az ő vagy az újszülöttje egészségi állapota. Ezen az intézmény belső szabályzatai sem változtathatnak, áll a közleményben.

A biztos szerint az egészségügyben általánossá kell tenni azt a szemléletet, amely az anyákat és gyermekeiket azonos érdekű félként, és az anyát a gyermeke érdekében eljáró, felelős partnerként kezeli.

HOZZÁSZÓLÁSOK