Szabó Máté egy panasszal kapcsolatban áttekintette a foglalkoztatási törvény rendelkezéseit, és azt észlelte, hogy a szabályozás egymásnak ellentmondóan határozza meg azt az időtartamot, amelyet alapul kell venni az álláskeresési járulék folyósításakor.

A foglalkoztatási törvény 2011. évi módosításával a törvényhozó az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát az álláskeresővé válást megelőző három év alatt szerzett jogosultsági időhöz kívánta kötni. Kiemelték: jogszabály-előkészítési hiányosság miatt azonban a szabályozás egyidejűleg rendelkezik hároméves határidőről, illetve a törvénymódosítást megelőzően szabályozott ötéves időtartamról.

Az egymásnak ellentmondó rendelkezések akadályozzák, de legalábbis nehezítik a törvényi szabályozás értelmezését. Hozzátették: ez a jogalkotási törvény előírásába is ütközik, amely kimondja, hogy a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie. Az alapvető jogok biztosa felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a jogbiztonság érvényesülése érdekében kezdeményezze a foglalkoztatási törvény olyan módosítását, amely feloldja a szabályozás ellentmondását.