Ömlik a szennyvíz a Balatonba

A kivitelezés hanyagsága miatt csapadékos időszakokban a Balatonba jut két Balaton-felvidéki falu, Balatonszőlős és Pécselyrőleső vízzel keveredő szennyvizének egy része - írja az Index.hu. A talajvíz bejut a csatornába, a szennyvíz viszont kifolyik belőle, miközben a falvak lakói az ország legmagasabb csatornadíját fizetik.
Index.hu, 2013. április 20. szombat, 14:03
Fotó: Napi.hu

"Húsz napon át folyt ki a csatornából a szennyvíz, bele a patakba, ami 3 kilométer után a Balatonba ér" - mondta az Indexnek Mórocz László balatonszőlősi polgármester, aki szerint azonban nem a környezetszennyezés a legsúlyosabb probléma, hiszen a szennyvíz csak hígítva jut a tóba, hanem az 1033 forint/köbméteres helyi csatornadíj, amely körülbelül háromszorosa az országos átlagnak. "Mivel a csatornarendszer üzemeltetője minden megtisztított köbméter vizet felszámol, tulajdonképpen a csatornába szivárgó talajvizet is kiszámlázzák a lakosoknak" - magyarázta a polgármester.

Az üzemeltetőnek, a Bakonykarszt Zrt-nek még felárral sem éri meg a szőlősi és pécselyi szennyvíz elvezetése és tisztítása, mivel annyi víztöbblet érkezik a falvakból, hogy a valós költségek egy részét inkább lenyelik. "Nem számlázhatnak ki 2000 forintot köbméterenként, így viszont folyamatos veszteséget szenvednek el" - mondta a Mórocz. A helyzet tarthatatlansága miatt Pécsely és Szőlős 2010-ben pert indított a kivitelező, a Swietelsky Kft. ellen, amelybe a Bakonykarszt is beszállt.

Lapátjuk sem volt

A rossz, igénytelen kivitelezés miatt nem csak a talajvíz jut be a csatornába, de ugyanott a szennyvíz is kiszivárog. Bár még nem vizsgáltatta be a talajt, Mórocz meg van róla a győződve, hogy a talaj minőségét is veszélyezteti a szivárgás. A rendszerrel más problémákat is tapasztaltak. A polgármester kertje például most húsvétkor egy szennyvíztóvá változott, de más lakosoknál is előfordult, hogy feltört a szennyvíz.

A problémáról a Pécselyi-medencét kezelő Balaton-felvidéki Nemzetin Park is tud. Ők jelentették a problémát a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek, amely vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálat állásáról későbbre ígértek tájékoztatást.

Balatonszőlős, Pécsely és Aszófő 2000 körül döntött úgy, hogy csatornarendszert épített. Szőlősön és Pécselyen ugyanaz a cég, a Swietelsky egyik alvállalkozója végezte el a munkát. A polgármester elmondása szerint a kivitelezők teljesen amatőrök voltak, sokszor nem voltak megfelelő eszközeik és igénytelenül végezték el a munkát. Már az építkezés közben több bejelentés érkezett az önkormányzathoz, a lakók arról panaszkodtak, hogy munkások nem tömörítették megfelelően a földet, ezért az beszakadt, de néhányan azt is jelentették, hogy a kivitelező nem szerelte fel a tömítő gyűrűket a megfelelő helyekre. Egy helyi lakos arról is beszámolt, hogy előfordult, ő adott lapátot, vödröt, sőt még cementet is a kivitelezőknek. A szennyvíz-ügyről a napokban egy helyi tévés rövid beszámolót készített, hogy a problémát a nyilvánosság elé tárja.

"Ahogyan ez a csatornarendszer ki van építve, az nem felel meg az előírásoknak" - közölte Radács Attila, a Bakonykarszt műszaki igazgatója. Radács szerint bár az országban máshol is előfordul hasonló rendellenesség, a Pécselyi-medencében kialakult helyzet súlyossága kirívó. "Más helyeken 1 köbméter elhasznált vízre 800 liter szennyvíz jut. Nálunk 1300" - illusztrálta a probléma nagyságrendjét a szőlősi polgármester. Radács szerint a problémákat az okozza, hogy az aknák és a csövek nincsenek jól összeillesztve, és ezeken a helyeken történik a szivárgás.

Megszakértették

A Swietelsky Kft-vel folytatott pereskedés egyik fordulataként a bíróság egy független igazságügyi szakértőt rendelt ki, hogy megvizsgálja, valóban a kivitelezés hiányosságai okozzák-e a problémát. A szakértő többször is járt a falvakban tavaly nyáron, mindannyiszor a legnagyobb szárazság idején - mesélte Mórocz, aki szerint így nagyon nehéz megállapítani, hogy egy csak esős időben fennálló problémának mi az oka.

A szakértő egyébként arra jutott, hogy a szennyvíztöbbletet a lakosok törvénytelen magatartása okozza, tehát az, hogy a csatornába szivattyúzzák a például a pincéjükben felgyülemlett talajvizet. Mind a polgármester, mind Radács megkérdőjelezték a szakértő függetlenségét szakmaiságát is. A hírportál a Swietelsky Kft-t is megkereste az ügyben, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.04.21 10:38

Sz@rembereknek szennyvízet!!!Mi ezzel a gond???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.04.20 20:17

@DCVI: redinget nem érdekli, ha olan hüle egy nyugati turista, hogy pöce gödörben szeret nyaralni, hát az az ő dolga. A magyarok imádják a pöce gödröt, a balcsi úgy bűzlik mint egy derítő amibe csak sz@rnak és soha nem űritik ez a magyarok belügye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2013.04.20 19:02

Nem is a Swietelsky építette (a cikk szerint sem!) hanem annak egyik alvállalkozója. Aztán meg (feltehetően!) ugyancsak más volt a tervezője a rendszernek, az engedélyező szakmai hatóságai is, nem pedig a kivitelező vagy annak alvállalkozói. Hogy mindemellett a minőség hogy sikkadt el végül, hát az feltétlenül megérne egy alapos és nagyon gyors vizsgálatot még a strandszezon megkezdése előtt mindenképpen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.20 18:07

@DCVI: Hol van Vivien Reding?!!! Hol vannak a fékek és egyensúlyok?...
Cohn Bendit most miért nem ordít?......és hol van Cohn Bendit rokona Kohn Béla?....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.04.20 16:32

Ez az unió!
Egy külföldi multi cég uniós és magyar pénzből - uniós felügyelet mellett!!! - épít egy használhatatlan rendszert a legdrágább lakossági áron, miközben visszafordíthatatlan környezetszennyezést okot.

Hol van Vivien Reding?!!! Hol vannak a fékek és egyensúlyok?...
Cohn Bendit most miért nem ordít?...
Vajon a Zöldek német brüsszeli képviselőnője hallhat most minket Brüsszelben?... (Tudják aki szerint a magyarok nem is hallhatják Brüsszel hangját a médiaszabályozás miatt)
Guy Verhofstadt most kiabálva kér-e összefogást az ügyben, mint ellenük kérte, mert heteroszexuális párok alkothatnak csak családot hazánkban?

A negyedrendű országok bérrabszolgáinak nem jár uniós felügyeleti jog és jogsértés esetére külön eljárás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html