Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás központi alrendszere decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219,0 milliárd forintot jelentet - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes adatközléséből. Ebből a központi költségvetés 1023,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 234,8 milliárd forintos deficittel zártak az elkülönített állami pénzalapok 39,6 milliárd forintos többlete mellett.

Az előzetes becslések szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya - már nyolcadik egymást követő évben - érdemben az uniós kritérium alatt alakulhatott, amelynek köszönhetően az adósságráta az elmúlt két évtized legdinamikusabb mérséklődését mutathatta.

Az év egészére nézve 5 százalék körüli növekedést vár 2019-re a PM. Általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból mintegy 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban. Míg uniós bevételből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek.

A családtámogatási programok legnépszerűbb intézkedését, a babaváró támogatást több mint 47 ezeren, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását több mint háromezeren vették igénybe. A falusi csok-ot eddig ötezren vették igénybe.

Tavaly jutott nyugdíjprémiumra, és számos területen történt kormányzati béremelés, közülük a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők a munkájuk elismeréseként részesültek év végén egyszeri juttatásban.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege pontosan az önkormányzati alrendszer, valamint az ide sorolt egyes szervezetek gazdálkodási adatainak ismeretében, illetve a szükséges módszertani korrekciók után március végén, a Központi Statisztikai Hivatal mutatói alapján határozható majd meg.