Kiadták a riasztást az ország nagy részére- figyelmeztet az OMSZ

Nyugat-Európa fölött markáns anticiklon figyelhető meg, ennek keleti peremén kedden okklúziós front érinti a Kárpát-medencét. Az északnyugati, északi szél éjszakára ugyan kissé mérséklődik, de még éjjel és karácsony első napján is nagy területen kell erős szélre számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki hétfőre az ország nyugati és középső részére az erős széllökések miatt
K. Kiss Gergely, 2018. december 24. hétfő, 13:42
Fotó: Pixabay

Hétfőn délutánra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, a felhőzet is szakadozik, csökken. Ezt követően reggelig felhőátvonulásokra számíthatunk: zápor, hózápor előfordulhat - legnagyobb eséllyel a Tisza vonalában. A hőmérséklet kora délután 2, 9 fok között alakul. Késő estére -2, +2 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ riasztást adott ki a Dunántúl teljes területére, Pest megye nyugati és középső felére, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megyékre a széllökések miatt. A napközben megerősödő szelet, - körülbelül a Heves-Békés sáv kivételével -, többfelé viharos (ált. 60-80, elvétve > 80 kilométer/órás is) lökések kísérik. Estétől jelentősen veszít erejéből a légmozgás.

Szabolcs keleti részén lepelnyi hóréteg is kialakulhat. A magasabb hegyeken havas esőre, hóra, délutántól a Tiszához közeli tájakon kisebb havas eső záporokra illetve hózáporokra számíthatunk. Éjjel északnyugaton néhol a hózáporokból lepel-1 cm-s hóréteg kialakulhat.

Kedden napközben az Alföldön süthet ki néhány órára a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Előbb a Dunántúlon, a nap második részében máshol is előfordulhat kisebb havazás, a Dunántúlon havas eső is valószínű. Az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén ismét megerősödik az északnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, hosszabb ideig derült helyeken ennél hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0, +6 fok között várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK