Az éghajlatváltozás mindenképpen itt van velünk, és nem csak az az 1 fok számít, amivel melegebb van, mint száz évvel ezelőtt, hanem az is, hogy gyengülnek a nyugati szelek, könnyebben alakulnak ki anticiklonok. Ezek a leszálló áramlással, sok napsütéssel, mozdulatlan levegővel járó képződmények könnyebben létrejönnek, és tartósabban fennmaradnak - akár hetekig ugyanott tartózkodnak és ugyanolyan jellegű időjárást okoznak - mondta a Klubrádiónak Mika János éghajlatkutató.

Az anticiklon belsejéből távozó levegő helyébe felülről érkezik az utánpótlás, szárító, felhőoszlató hatású leszálló légmozgások formájában. Ez nyáron akár több hetes kánikulák is okozhat. (Újabb intő jel a pusztító svéd erdőtűz - ezt a cikket olvasta?)

Az anticiklon napról napra emeli a levegő hőmérsékletét, amíg át nem adja a helyét egy más képződménynek. Magyarországon tehát további melegedésre kell tehát számítani - mondta a szakember.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten végig hőség lesz, augusztus 8., szerdától már 36 fokos legmagasabb nappali hőmérséklet várható.

Az egri Eszterházy Károly Egyetem tanára megjegyezte, a kánikula okozta egészségügyi károsodások a rendkívüli meleg első napjaiban a legjellemzőbbek, mert az ember - akárcsak az állat- és növényvilág - néhány nap múltán egyre inkább alkalmazkodik ehhez az éghajlathoz is - hangzott el a rádióban.

A fotó forrása: Horst Ossinger/dpa/AFP.