Hétfőn sok lesz a napsütés, de a Balaton és Tisza közötti régióban kissé több lesz a felhő, és ott (főleg a terület déli részén) egy-egy gyenge zápor is kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 10-16 Celsius-fok között várható, de a szélcsendes északi völgyekben 7-9 fok is előfordulhat. A legmagasabb hőmérséklet 23-27 fok között valószínű, északkeleten az alacsonyabb értékekkel - írta az OMSZ.

Kedden és szerdán napos idő várható. Kedden főként a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegységben, szerdán főleg északkeleten lehet néhol zápor, zivatar. Kedden a leghidegebb órákban 9-14, szerdán 8-17 fok lesz. Kedden napközben 24-28, szerdán 25-29 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön is sok lesz a napsütés. Inkább csak a Dunántúlon van esély helyenként záporra, zivatarra. A minimumhőmérséklet 10-16, a maximumhőmérséklet 25-30 fok között valószínű.

Pénteken elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-18, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap is sok lesz a napsütés, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar lehet. Szombaton a leghidegebb órákban 13-19, vasárnap 14-20 fok lesz. Szombaton napközben 27-31, vasárnap 29-33 fokig melegszik a levegő - olvasható az MTI által idézett előrejelzésben.

Ez a helyzet Európában

Egy markáns légtömeghatár szeli ketté északnyugat-délkeleti irányban a kontinenst. A nyugati, délnyugati országokban anticiklon hatása érvényesül, a kevés felhő, zömében csapadékmentes, mérsékelten meleg idő ezt a régiót teszi most kedvezővé a nyaralók számára. Igaz, az Ibériai-félszigeten uralkodó 36, 37 fokos hőség már talán sok a jóból.

Dániától Görögországig húzódik az anticiklon pereme, ettől keletre északnyugati áramlással hűvös, nedves légtömegek áramlanak, többfelé okozva jelentősebb záporos csapadékot, zivatarokat. A Balkánon és Olaszország egyes részein károkozó viharok is kialakultak. A hőmérséklet az egész régióban az átlag alatt, illetve annak közelében alakul. Hétfő estig hazánk még az északnyugat felől érkező hűvös, de már kissé szárazabb légtömegek hatása alatt lesz, így egyre kevesebb helyen alakul ki csapadék.