Érkezik a havazás - Budapesten 100 kilométeres szélről ír az OMSZ

Péntek estig a Kárpát-medence fölé átmenetileg száraz, hűvös légtömegek érkeznek, majd egy tőlünk északra lévő ciklon melegfrontja éri el térségünk. Ennek köszönhetően pénteken a késő délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható havazás - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2019. január 3. csütörtök, 13:53
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Csütörtök estig a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, és szórványos jelleggel alakulhat ki hózápor. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, viharos. A hőmérséklet délután -2 és +2 fok között alakul. Késő estére -1 és -6 fok közé csökken a hőmérséklet.

Péntekre virradó éjszaka közepesen vagy erősen felhős idő várható, csak néhol lehet hózápor. Az északi szél a Dunántúlon továbbra is élénk, illetve erős lesz, de keleten már mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában -3 és -8 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet.

Pénteken a délutáni órákig jobbára közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd északnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Kezdeteben csak helyenként alakulhatnak ki hózáporok, majd a késő délutáni óráktól nyugat felől egyre többfelé havazás kezdődik. Az északnyugati szél a Dunántúlon erős, időnként viharos lesz, délutántól mérséklődik jelentősen légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -3 fok között alakul.

Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég, csak északnyugaton, északon vékonyodik el a felhőzet. Sokfelé várható havazás, főként nyugaton havas eső, eső is eshet. Kezdetben időnként megélénkül a délnyugati szél, amely délután a Dunántúlon fokozatosan északnyugatira fordul, és megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -8 fok között várható, amely a Dunántúlon az éjszaka első felében áll be. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul.

A következő napokra a 70 kilométer per órát meghaladó széllökések, illetve a 12 óra alatt hulló, 5 centimétert meghaladó havazás miatt adtak ki riasztást.

Megdőlt a szélrekord

Január 2-án a északnyugatias szelet több helyen kísérték erős, főleg a hegyvidéki területeken viharos lökések, sőt Budapest János-hegyen 100,8 kilométer per órás széllökés is előfordult, ezzel új fővárosi napi szélsebesség rekord született. Eddig ezen a napon a legmagasabb szélsebesség értéket 1981-ben Budaörsi Repülőtér állomáson regisztrálták, ahol 94,3 kilométer per órás széllökést mértek - írja az OMSZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.01.03 14:36

Az OMSZ leginkább baromságokat, hazugságokat közöl. Nézzük csak a közelmúltat, decemberben mennyi jóslata jött be? Mennyi riasztás jött be nekik? Miután áthazudták az egész évet.
Példa:
190101 jóslat 05 szombatra Sokfelé számíthatunk havazásra.
Na, mennyi helyen, és milyen mértékű havazás volt? Erről regéljenek!
Szüntessék meg a közpénz hazugságokra történő kiadását.
Aki felesleges riasztást ad ki,hazudik a nép számára, vonják meg a fizetését, és 30 nap közmunkára kötelezzék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html