Egy okkludálódó ciklon éri el Magyarországot - mínusz 18,6 fokot mért az OMSZ

Kedden egy okkludálódó ciklon frontja éri el a Kárpát-medencét, a magasban meleg levegő áramlik térségünk fölé. Szerdán viszont már hidegfront érkezik, és magassági hidegörvény helyeződik fölénk - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ)
Szász Péter, 2019. január 8. kedd, 16:30
Fotó: Pixabay

Döntően erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csupán átmenetileg vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Többfelé várható csapadék: a havazás mellett főként Dunántúlon, a főváros térségében, valamint az Alföld déli és középső részén havas eső, eső is valószínű, reggelig néhol átmeneti ónos eső sem kizárt.

Estig a déli, délnyugati szelet néhol erős lökések kísérik, ezért az Alföldön néhol kisebb hófúvás is előfordulhat.

Szerdán helyenként élénkül meg a nyugati, északnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire +1 és -7 fok között alakul, amely főként az ország középső részein az éjszaka első felében áll be.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.

Megdőlt a hidegrekord

Január 8-án hajnalban Vásárosnaményban -18,6 fokig csökkent a hőmérséklet, amivel megszületett a mostani tél hidegrekordja. Két évvel ezelőtt Tésán -28,1 fok volt, igy a napi minimumhőmérséklet rekord nem került veszélybe - írja az OMSZ.

Mi az az okklúziós front?
A ciklon fejlődési folyamatának befejező szakaszában a melegfronttal fokozatosan összeolvad az azt utolérő hidegfront. A folyamatot okklúziónak, az összeolvadt frontot okklúziós frontnak nevezzük - írja az OMSZ.

A két front közötti meleg légtömeg (melegszektor) kiszorul a felszín közeléből, és ezzel együtt feláramlásra kényszerül, ami felhő- és csapadékképződéssel jár. A hidegfront mögötti és a melegfront előtti hideg légtömegek összekapcsolódnak. Az okklúziós frontokat általában vastag felhőzet és tartós csapadék

HOZZÁSZÓLÁSOK