Csütörtökön erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és főleg délután és este elszórtan záporokra, zivatarokra számíthatunk, amelyeket néhol nagyobb mennyiségű csapadék, kisebb szemű jég kísérhet. Az északi szelet általában élénk, néhol erős lökések kísérhetik, csak zivatarok környezetében fordulhat elő viharos lökés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható. Késő estére 21, 26 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ a 25 celsius-fok feletti napi középhőmérséklet miatt Pest, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki figyelmeztetést.

A péntekre virradó éjszaka első felében helyenként még lehetnek felhős területek és zápor, zivatar is kialakulhat, majd csökken a felhőzet, de egy-egy zivatar még ezután sem kizárt. A légmozgás általában mérsékelt lesz, de zivatarok idején erős, viharos széllökések is lehetnek. A hajnali órákra általában 16 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, összességében több helyen záporral, zivatarral. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.

Pénteken egész Nyugat- és Dél-Magyarországra figyelmeztetést adtak ki a 25-30 millimétert meghaladó csapadék, a keleti országrészben pedig a hőség miatt.

Szombaton a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több órára kisüt a nap, több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között várható.

A hétvége első napjára már az egész országra érvényes az első fokú figyelmeztetés a felhőszakadás miatt. Hőségre Pest, Hajdú-Bihar Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében lehet számítani.

Mi a helyzet a Balatonnál és a Velencei-tónál?

A Balaton keleti medencéjében gyenge, vagy mérsékelt, változó irányú, helyi hatások alakította légmozgás lesz a meghatározó. A középső és nyugati medencében az északi, északnyugati irányú mérsékelt alapáramlás lesz a jellemző. A késő délutáni órákig a térség nyugati felében időnként megélénkülhet a szél, a nyugati medencében akár egy-egy erős széllökés is kialakulhat (~40 km/h, délelőtt akár 50 km/h körül).

A Velencei-tónál gyenge vagy mérsékelt lesz az északias irányú légmozgás. A déli óráktól a tavakhoz sodródó zápor, esetleges zivatar környezetében a szél megélénkülhet, megerősödhet. Napos idő várható reggel nagyobb mennyiségű fátyolfelhőzettel. Délután időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A déli óráktól zápor, kis valószínűséggel zivatar előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 29 fok körül alakul. Késő estére 23 fok köré süllyed a levegő hőmérséklet.

A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 24 fokos.

Olvasta már? Ezt hagyta maga után a hétfői vihar

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.