Reggelig túlnyomóan derült idő lesz, csapadék nem várható, hajnalban foltokban köd képződhet

Csütörtökön nyugat felől fokozatosan megnövekszik, késő délutántól meg is vastagszik a felhőzet, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Késő délután, este nyugaton, délen néhol eső, zápor már lehet. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, a Fertő-tó térségében meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 10 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18 és 25 fok között valószínű.

Pénteken éjszaka a délkeleti országrész kivételével elszórtan esőre kell számítani, majd reggelre a Dunántúlon átmenetileg csökken a felhőzet, és akár nagyobb területen is köd képződhet. A köd néhol délig is megmaradhat. Napközben az országban erősen és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, illetve a Dunántúl nyugati részén délután borult idő várható, és ott több helyen valószínű eső, zápor. A déli, majd a keleti szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul, kelet, délkelet felé haladva lesz egyre melegebb.

Vége a viharjelzési szezonnak

A 2018-as viharjelzési szezonban - köszönhetően elsősorban az augusztusi, majd az őszi csendesebb időjárásnak - a jelzéseket a sokéves átlagához képest (2005-2017) rövidebb ideig kellett fenntartani.

A frontátvonulások és a tartósan szeles időszakok száma alacsony volt. Az idei szezon egyik fő sajátossága, hogy tavasszal és nyáron gyakoriak voltak a zivatarok, emiatt a kiadott viharjelzések száma viszont magas volt.
Az átlagosnál kevésbé szeles szezonban október 29-ig mindössze két erős vihar érte el a Balatont. Mindkettő zivatarokhoz volt köthető: 2018. június 8-án egy délnyugatról jövő zivatarlánc okozott Örvényesen 100 km/h-s szelet, szeptember 1-jén pedig délről érkező zivatarokból fújt ugyancsak 100 km/h-s szél Siófokon.

Szombaton többnyire erősen vagy közepesen felhős idő várható, reggel, délelőtt foltokban ködre kell számítani. Helyenként kisebb eső, szitálás alakulhat ki, napközben egyre csökkenő eséllyel. Az északkeletire, északira forduló szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között várható, keleten lesz napközben a melegebb.

Vasárnap éjszaka nagyobb területen köd képződik, amely délelőtt nagyrészt feloszlik, és ezt követően ott is gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem várható. A keleties szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között várható.