Rövid idő alatt 50 mm eső is hullhat - megszólalt az OMSZ

A Kárpát-medencét nyugatról magasnyomású légköri képződmény, keletről pedig ciklonális mező veszi körül. Kedden főként a keleti országrészben lehet több a felhő, és elsősorban ott alakulhat ki zápor, zivatar - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2018. július 23. hétfő, 12:27
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Hétfőn kiemelten az ország déli országrészben várható intenzív zápor, zivatar, felhőszakadás, de néhol a délután folyamán északon is előfordul zivatar.

Helyenként rövid idő alatt 20-50, néhol 50 mm feletti csapadék is hullhat. A legintenzívebb zivatarok az Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén valószínűek.

Késő délutántól a kiterjedtebb csapadékgócok a déli országrészre szorulnak vissza, majd késő estére a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. A felhőszakadás mellett egy-egy helyen jégeső és 50-70 kilométer per óra (km/h) körüli szél is társulhat a zivatarokhoz. (A légkörben is látható az ember okozta katasztrófa.)

Kedden főként a Tiszántúlon, délkeleten, kisebb eséllyel a Duna-Tisza közén alakulhatnak ki napközben elszórtan zivatarok. Zivatarban egy-egy helyen 60-70 km/h körüli szél, kisebb méretű jég és főként délkeleten 20 mm feletti csapadék előfordulhat. Északkeleten, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében az északi szelet zivatartól függetlenül is kísérhetik 60 km/h-t elérő széllökések.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK