A legnagyobb hőmérsékleti eltérést Szibéria északi részén mérték, de jelentősen meghaladta a sokéves átlagot Amerika nagy részén, Kanada középső területein, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Kína északi részén is.

Európában is számos hőmérsékleti rekord született a nyár első felében. A Skandináv területeken és az Északi-sarkkör környezetében 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleti értékeket mértek. A norvégiai Badufoss állomáson 33,5 Celsius-fokig, a finn Kevoban pedig 33,4 Celsius-fokig melegedett fel a levegő hőmérséklete.

Július közepéig pedig mintegy 50 erdőtűz sújtotta Svédországot. Írország is túl van egy komolyabb hőhullámon, 15 állomáson regisztráltak 5 napon keresztül 25 Celsius-fok feletti maximumhőmérsékleti értékeket.

Angliában az idei nyár első felét a legszárazabb időszakként tartják számon, országos átlagban mindössze 47 milliméter (mm) csapadék hullott június 1. és július 16. között.

Sok volt az extrém jelenség

Japán az évtized legpusztítóbb árvízét és földcsuszamlását szenvedte el, több mint 200 ember vesztette életét és mintegy 10 ezer ház semmisült meg vagy vált lakhatatlanná. A június 28. és július 8. közötti rendkívüli csapadékhullásnak köszönhetően számos állomáson jegyeztek rekord csapadékösszeget, a július havi csapadékösszeg 2-4-szeresét is, például: Sikoku állomáson 1800 mm, Tokain 1200 mm, Észak-Kjúsún 900 mm, Kinkin 600 mm, Csugokun 500 mm csapadékösszeget regisztráltak.

Az árvizet és a földcsuszamlásokat követően komoly hőhullámmal kellett megküzdenie japán lakosságnak. A Japán Meteorológiai Hivatal közlése szerint július 15-én mintegy 200 állomáson mértek 35 Celsius-fok feletti hőmérsékletet.

Az ománi Karajatban június 28-án a legalacsonyabb hőmérséklet 42,6 Celsius-fok volt, azaz ennél csak melegebbet mértek aznap. Az algériai Ouargla városában 51,3 Celsius-fokot mértek július 5-én, és ezzel a legmagasabb hőmérséklet lett Algériában a mérések kezdete óta. Július 3-10. között egy komoly hőhullám érte el Észak-Afrikát, melynek köszönhetően a marokkói Bouarfa-ban új hőmérsékleti rekordot, 43,4 Celsius-fokot mértek június 3-án.

Szintén új napi hőmérsékleti rekord született a kaliforniai Halál Völgye (Death Valley) Nemzeti Parkban, július 8-án 52 Celsius-fokig melegedett fel a levegő hőmérséklete.

Az extrém hőség Kalifornia más részeit is sújtotta. Los Angeles belvárosában új minimumhőmérsékleti rekord született, 26,1 Celsius-fokkal július 7-én.

A kanadai Quebec tartományban kialakult hőhullám magas nedvességtartalommal párosult, amely több ember halálát okozta, miközben Kanada keleti részén télies időjárás köszöntött be. Új-Fundlandon és Cape Bretonban havazott, St John's és Halifax területein pedig -1 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek.

Ezt már olvasta? Gyorsan érik a szőlő - hamarabb kezdődhet a szüret Villányban.

A kép forrása: AFP.