Közeleg az időjárási fordulat - így búcsúzik a nyár

A tőlünk nyugatra található teknő előoldalán meleg, váltakozó nedvességtartalmú, labilis légállapotú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, majd ez a teknő holnap fölénk helyeződik. Eleinte elszórtan, holnap északnyugaton, északon többfelé várható zápor, zivatar - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ)
Szász Péter, 2018. augusztus 23. csütörtök, 13:38
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Csütörtök estig a napsütés mellett gomoly-, illetve fátyolfelhőre is számíthatunk. Szórványosan, legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet délután 31 és 36, késő este 21 és 26 fok között alakul.

Péntekre virradó éjszaka változóan felhős lesz az ég, elszórtan valószínű zápor, zivatar. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt lesz, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban általában 17 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, majd délutántól északnyugaton már sok lesz a felhő. Délelőtt helyenként, a déli óráktól északnyugaton, északon többfelé, másutt néhol valószínű zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.

Szombaton a Dunától keletre több, a Dunántúlon pár órára süt ki a nap, emellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Előbb csak északnyugaton, este a Dunántúlon és északon másutt is zárttá válik a felhőzet. A Dél-Alföldön elszórtan, másutt többfelé várható zápor, zivatar, északnyugaton, nyugaton eső is. A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a déli szél erősödhet meg, emellett zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Észak-Dunántúlon 20, 27, másutt 27 és 33 fok fok között valószínű.

Vasárnap keleten kezdetben még kisüt a nap, majd ott is befelhősödik. A Dunántúlon jellemzően erősen felhős lesz az ég, majd késő délutántól vékonyodik a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor, főleg keleten zivatar is. Az északi, északnyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon és az Északi-középhegységben 16, 20, az Alföldön 22, 30 fok között alakul.

Ezt már olvasta? Százmillióba kerülnek az új balatoni viharjelzők.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK