Hetekkel előre

Az ünnepek előtt sokan teszik fel a kérdést, hogy fehér lesz-e a Karácsony. Több héttel előtte a válasz egyszerű: "nem lehet megmondani" - írja az OMSZ. Aki ennél pontosabbat mond, az nem ejt szót a bizonytalanság mértékéről, ami nélkül viszont nem sokat ér a prognózis.

Ilyen időtávban az anomália-előrejelzések segítenek. Ezek azt mondják meg, hogy egy adott héten a sokéves átlaghoz képest kevesebb vagy több csapadék várható, hidegebb vagy melegebb lesz-e az idő. Egy adott napra vonatkozóan tehát még így sincs információnk, de az időjárás jellege ezek alapján már egészen sokszor prognosztizálható.

2 héttel előre

Két hétre készülnek többek között a a Középtávú Előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) az úgynevezett valószínűségi előrejelzések. Ezek alapján például 8 napra előre nem csak egyetlen hőmérsékleti értéket tudnak mondani a szakemberek (ami jó eséllyel hibás lesz), hanem egy intervallumot, amin belül valamilyen százalékos eséllyel lesz majd a hőmérséklet.

2 napra előre

24-36 órára készítenek részletes előrejelzéseket az úgy nevezett regionális vagy korlátos tartományú modellek, amelyek segítségével akár a Kárpát-medence minden egyes kilométerére előállnak számszerű adatok a várható időjárásról. Bár hosszabb távon ilyen modellekkel dolgozni nagyon költséges lenne, és a megbízhatóságuk is romlana, de 1-2 napra ezek nyújtják a legnagyobb segítséget az előrejelzők számára.

Néhány órára előre

A legrövidebb időtávra már nem csak az előrejelző modelleket, hanem a radarok, műholdak, mérőműszerek adatait is fel tudják használni. Ezek ma már egészen nagy részletességgel elérhetőek az OMSZ honlapján.