Csató Gábor tájékoztatás szerint jelenleg 80 mentőegység dolgozik csak a tesztelésen. Mivel a kapacitást alig tudják bővíteni, múlt hét kedd óta a közfinanszírozott betegszállító szolgáltatók tartalékkapacitását, 50-60 egységet is bevonják a végrehajtásba - idézte a 444.hu Csató Gábor Inforádiónak adott nyilatkozatát.

Már az Emmi kultúráért felelős államtitkárságáról is több tucat önkéntes érkezett hozzájuk, akik az adminisztrációban, a betegek visszahívásában segítenek, és ezzel lehetővé teszik, hogy a mentősök némi lélegzetvételhez jussanak.

Arra a kérdése, hogy mennyi az az esetszám, amely fölött már nem tudják tartani a 24-48 órás határidőt, Csató úgy válaszolt, hogy "tekintettel a növekvő mintavételi igényekre ez idő a jövőben akár két-három napra is kitolódhat, de ameddig szükséges, addig bővítjük a kapacitásokat. Az jelenthet majd akadályt, ha a mentőszolgálat bajtársai közül is mind többen megbetegednek, vagy kerülnének karanténba."

A vírus megjelenése óta ötven mentős betegedett meg, szerencsére egyikük sem került kórházba. Jelenleg 15 mentődolgozó koronavírus-pozitív, és legalább 30-40 kollégájuk van hatósági karanténban - mondta a főigazgató.