Elromlik az idő - OMSZ-előrejelzés

A következő egy-két nap egy rövidhullám hatására labilizálódik a légkör, emiatt ismét megnő az esély záporok, zivatarok kialakulására. A hétvégére viszont változik időjárásunk: ekkorra már a napsütésé lesz a főszerep.
K. Kiss Gergely, 2019. július 17. szerda, 18:46
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Szerdán késő estig csak nyugaton, majd a főváros környékén és a Dél-Alföldön is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, másutt kissé felhős, főként fátyolfelhős idő várható. Elsősorban a Dunántúlon várható többfelé zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A hőmérséklet hajnalban általában 10 és 17 fok között alakul, de az északi völgyekben 8, 9 fokra is lehűlhet a levegő.

Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és több helyen alakul ki zápor, zivatar. A hevesebbek a Dunántúlon várhatók, ott több alkalommal is lehet csapadék. Többnyire mérsékelt marad légmozgás, csak zivatarokban lehet erős vagy viharos a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 17 fok között alakul, de az északi völgyekben néhol 8, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között valószínű.

Csütörtökre Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ zivatar miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Pénteken a fátyolfelhők és a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és szórványosan (kisebb eséllyel keleten) várható zápor, zivatar. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.

Péntekre az észak-alföldi megyék, valamint Békés és Csongrád megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ zivatar miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK