Kétszer érkezik időjárási fordulat - itt az előrejelzés

Ezen a hétvégén sem "romlik el" az idő, sőt egyre melegebb és szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. A nappali felmelegedés erősödik, a csapadékhajlam pedig jelentősen csökken. Hétfőtől ismét fordul a kocka, akkor egy mediterrán ciklon érkezik - olvasható az OMSZ honlapján.
K. Kiss Gergely, 2019. május 24. péntek, 18:22
Fotó: Pixabay

Péntek este fokozatosan csökken a felhőzet, hajnalban nyugaton gyengén, keleten közepesen felhős idő várható. Késő estig a Dunától keletre még előfordulhat néhol zápor, esetleg zivatar, ezt követően már nem valószínű csapadék. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Ma estig a Dunától keletre elszórtan kialakulhatnak zivatarok kis méretű jég, lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (15-25 mm), szélerősödés (50-65 km/h) kíséretében. Ezt követően éjfélig elsősorban a délkeleti országrészben néhol valószínű előfordulásuk.

Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett sokat süt majd a nap, főként a keleti tájakon lesz erősebb a gomolyfelhő-képződés, amelyből ott elszórtan várható záporeső, zivatar. A délután folyamán a nyugati határvidéken sem lehet kizárni egy-egy zápor, zivatar kialakulását. Keleten helyenként, illetve a nyugati határ közelében egy-egy zivatar kialakulhat, szélerősödés (50-70 km/h), kisebb méretű jég, délkeleten lokális jelentősebb mennyiségű csapadék (15-25 mm) kíséretében.A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 fok között alakul, keleten az enyhébb értékekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 20 és 25 fok között valószínű.

Vasárnap gomolyfelhő-képződés és délután délnyugat felől megnövekvő fátyolfelhőzet mellett sok napsütésre számíthatunk. Helyenként - elsősorban északkeleten és északnyugaton - záporeső kialakulhat, egy-egy zivatar is lehet. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul.

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. A délkeleti, déli szél többfelé megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 26 fok között valószínű.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.05.24 23:50

Májusi eső aranyat ér. Kellemes időjárás van, csak jégeső ne essen, és tornadó ne keletkezzen, és ne rengjen a föld, na meg ne legyen nyáron hatvan fok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2019.05.24 19:49

Nagyon helyes. Semmi szükség arra, hogy hétköznap az irodából lessük azt, hogy kint ragyogó napsütés van 30 fokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html