Európa egy második rendkívüli hideghullámmal néz szembe, ami március közepéig szokatlanul rossz időt ígér - írta lapunk ma a Bloomberg nyomán.

Itthon lassú felmelegedés kezdődik, de - ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) fogalmaz csütörtöki videójában - az átmenet nem lesz zökkenőmentes.

Péntekre virradó éjjel északkeleten is beborul az ég. Reggelig hozzávetőleg a Szécsény-Debrecen vonaltól délre többfelé várható hószállingózás, havazás, a több hó délen, délnyugaton valószínű. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -11 fok között alakul, de a még gyengébben felhős, havas északkeleti tájakon néhány fokkal hidegebb lehet.

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég. Többfelé várható változó intenzitású, ismétlődő havazás, késő délután délen, délkeleten ónos eső, fagyott eső is valószínű. A keleti szél megélénkül, gyenge hófúvás kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -11 fok között alakul, de a még gyengébben felhős, havas északkeleti tájakon néhány fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és -5 fok között várható.

Szombaton eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd átmenetileg csökken a felhőzet, kevés napsütés is lehet, de késő délutántól délnyugat felől újra beborul. Reggelig többfelé várható havazás, délkeleten néhol ónos eső, majd napközben egyre kevesebb helyen, inkább keleten eshet a hó. Estétől délnyugaton újra előfordulhat csapadék, ekkor már ónos eső, eső formájában. Az északias, majd a délkeletire forduló szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -9 és -2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható.

Vasárnap kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a nap második felében felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Elszórtan várható havas eső, eső, északon havazás. Reggel és este az ország déli felén ónos eső is kialakulhat. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -1, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

Hétfőn kezdetben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, fokozatosan zsugorodó zúzmarás ködfoltokkal, számottevő csapadék nélkül. A nap második felében délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és este a Dunántúlon már több helyen elered az eső, néhol ónos eső is lehet. A délkeleti, keleti szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű.

Kedden többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, és többfelé várható eső, hajnalban néhol ónos eső, a hegyekben havazás. A délkeleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű.

A kép forrása: Stocksnap