OMSZ: Érkezik a nagy zuhé és a lehűlés

Egy lassan mozgó magassági hideg légörvény, és a talaj közelében hozzá kapcsolódó hidegfront éri el hazánkat szerdán. A front mentén több hullámban alakulnak ki záporok, zivatarok, de különösen a Dunántúlon tartósan is eshet az eső, arrafelé kiadós mennyiség ígérkezik. Az Alföld keleti megyéiben lényeges időjárás-változás ugyanakkor nem lesz - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ)
Szász Péter, 2018. július 10. kedd, 12:06
Fotó: Pixabay

Kedd estig a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható, a déli óráktól szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. Estétől északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé fordulhat elő csapadék. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos lehet a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Szerdára virradó éjszaka a Dunántúlon többnyire erősen felhős lesz az ég, és több helyen kell kiadós esőre, záporra, zivatarra számítani, míg másutt a változó felhőzet mellett csapadék reggelig még nem valószínű. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatar környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Szerdán az ország északnyugati harmadában jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt változó mennyiségű felhőzetre számíthatunk. A Dunántúlon több helyen várható újabb - helyenként kiadós mennyiségű - eső, zápor, máshol inkább csak szórványosan alakul ki zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a felhős nyugati tájakon 18, 23, máshol 24 és 30 fok között alakul.

Csütörtök reggelre a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, és napközben már gomolyfelhős, napos idő várható, csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati, nyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK