Ön érzi? Csökkent az élelmiszerek ára

Mérséklődtek a nemzetközi élelmiszerárak októberben, lekövetve a tejtermékek árának mozgását - jelentette be az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Így a szervezet indexe 27 százalékkal alacsonyabban zárt, mint minden idők legmagasabb értéke 2011 októberéből.
K. Kiss Gergely, 2017. november 3. péntek, 13:35
Fotó: Napi.hu

A FAO élelmiszerár-index (176,4 pont), amely az alapvető élelmiszer árak nemzetközi változását követi nyomon hónapról hónapra, 1,3 százalékkal csökkent szeptemberhez képest - bár még így is 2,5 százalékkal magasabb a tavaly októberinél.

A tejtermékek ára csökkent leginkább, 4,2 százalékkal, idén május óta először. Úgy tűnik, a beszállítók inkább kivárnak a Csendes-óceán térségéből érkező új szállításokra, továbbá az Európai Unióban az alacsony kereslet ráadásul bőséges készletekkel párosul, így a vajért és a teljes tejporért lényegesen kevesebbet fizettek a nemzetközi piacokon. (A termelői árak eközben nőttek.)

A növényi olajok is olcsóbbá váltak 1,1 százalékkal a szeptemberi értéket véve alapul; főleg a pálma- és szójaolaj ára indult el lefelé a biztató termelési kilátások hatására.

Valamelyest olcsóbb lett a cukor is a legfontosabb exportőr ország, Brazília valutájának gyengülése miatt, és azért is, mert az Európai Unióban és Oroszországban is jó cukorrépa termés várható.

Intenzívebbé vált a verseny a sertéshús-exportőrök között, miközben a kereslet inkább visszafogott, így a húsárak alig 1 százalékkal bár, de csökkentek. A gabonaárak kicsit erősödtek, főként a rizs magasabb árú jegyzése miatt. (Nagyot drágulhat a tojás?)

Rekordmennyiségű gabonatermelés

A 2017-es év gabonatermelése globális szinten meghaladja majd az azt megelőzőt, olvasható a FAO frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben.

A szemestakarmányok rekordmennyiségben állnak majd rendelkezésünkre köszönhetően a termelésbővítésnek Dél-Amerikában és Afrika déli csücskében. Ezzel szemben a búzatermelés a csalódást keltő amerikai aratás miatt kevesebb lesz 2016-hoz képest. A globális rizstermelés mennyiségében várhatóan nem változik.

A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, becslése szerint a következő évben 1 százalékkal bővül a világ gabona felhasználása, és még így is rekordnagyságú gabonatartalékok várhatók a 2018-as szezon végére.

Az exportkészletek bőségessége miatt marad a legnagyobb exportőrök közti erős verseny. Összességében pedig a kukorica, cirok és rizs kereskedelmének mennyiségi növekedése ellensúlyozza a búzánál valószínűsített csökkenést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibor9135, 2017.11.04 09:44

Az EGY dolog, hogy a nemzetközi kereskedelemben "csökkentek" (alig valamit) az árak... A NEMZETI kereskedelemben EZ a "jelenség" pontosan az ELLENTETTJÉRE fordult... A kereskedelmi CSATORNÁK " + "-ként felszámított - "járulékos" - költségei (FELSZÁMÍTOTT) miatt a nemzeti kereskedelmi egységekben MINDENHOL(!!!) DRÁGULTAK a termékek!!! Annak ELLENÉRE, hogy - pld.: Magyarországon - ÁFA csökkentést(??? ??? ???) hajtottak végre!!! SZÓVAL: Az egész ÁRCSÖKKENÉSI blabla CSAK és CSUPÁN "átverési" KOHOLMÁNY!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html