Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly a hazai magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó hozama 4,16 százalék, kiegyensúlyozott portfolióinak hozama mínusz 0,12 százalék, növekedési portfolióinak hozama pedig mínusz 3,89 százalék volt. A szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam mínusz 2,87 százalékra rúgott - olvasható ki a piaci szereplők által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) küldött 2011. évi hozamadatokból. Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly éves szinten 0,98 százalék nettó átlaghozamot értek el.

A PSZÁF az egyes pénztárak nettó hozamrátái és azok referencia-hozamai mellett a 2002-2011 közötti átlagos éves hozamrátákat, illetve az egyes piaci szereplők elmúlt tíz évi vagyonnövekedési mutatóit is közzétette jogszabályi kötelezettsége alapján. A lista itt érhető el, pdf-formátumban.

Az átlagos tíz éves hozamrátákat a pénztárak az 2002-2011. évek hivatalosan közzétett, pénztári szintű nettó éves hozamok alapján, mértani átlagformulával számították ki. Az egyes portfóliók tíz éves átlagos hozamrátájának kiszámításakor a választható portfóliós rendszer bevezetése előtti időszakban mindhárom portfólió esetében a pénztár nettó hozamrátája szerepel a számításban. A tízéves átlagos hozamráta a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi.

A referencia-hozamráta kiszámítása az átlagos éves hozamrátához hasonlóan mértani átlagformulával történik. A vagyonnövekedési mutató az egy főre jutó vagyonnal súlyozott átlagos hozamráta. A mutató számításánál a pénztárak az átlagos tíz éves hozamráta kiszámításához használt pénztári szintű nettó hozamrátákat vették alapul. A vagyonnövekedési mutató a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemzi.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak között tavaly a legjobb teljesítményt a maga 6,58 százalékos nettó hozamrátájával a Honvéd pénzpiaci portfóliója mutatta fel, amelynek 2002-2011 között az átlagos éves referencia-hozamrátája 7,72 százalék lett. A második helyre az Életút futott be, az "A" portfólió 6,19 százalékot fialt tavaly. A legnagyobb, 10 százalék feletti 2011-es bukást az Artisjus Kiegészítő Nyugdíjpénztár hozta össze, a nagyobb tagságúak között pedig a Qaestor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztáré volt a legnagyobb mínusz, 9,13 százalék. Utóbbi tízéves átlagos éves referencia-hozamrátája 5,86 százalék.

Ami a magánnyugdíjpénztárakat illeti, az Életút végelszámolás alatt álló magánpénztári ágának Növekedési portfóliója végzett az élen, 8,96 százalékkal. Az Életúté a második hely is: a Kiegyensúlyozott portfólió 8,54 százalékot hozott. A legnagyobb, 7,89 százalékos mínuszt az OTP növekedési portfóliója érte el.