Ön is bukhatott a nyugdíjmegtakarításain - íme, a legjobb és legrosszabb hozamok

A klasszikus magánnyugdíjpénztári portfóliók általában jobb hozamokat értek el kiegyensúlyozott és a növekedési társaikhoz képest 2011-ben. Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos nettó átlaghozama egy százalék körüli volt tavaly – derül ki a PSZÁF összesítéséből.
NAPI, 2012. március 14. szerda, 10:14
Fotó: Napi.hu

Tavaly a hazai magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó hozama 4,16 százalék, kiegyensúlyozott portfolióinak hozama mínusz 0,12 százalék, növekedési portfolióinak hozama pedig mínusz 3,89 százalék volt. A szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam mínusz 2,87 százalékra rúgott - olvasható ki a piaci szereplők által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) küldött 2011. évi hozamadatokból. Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly éves szinten 0,98 százalék nettó átlaghozamot értek el.

A PSZÁF az egyes pénztárak nettó hozamrátái és azok referencia-hozamai mellett a 2002-2011 közötti átlagos éves hozamrátákat, illetve az egyes piaci szereplők elmúlt tíz évi vagyonnövekedési mutatóit is közzétette jogszabályi kötelezettsége alapján. A lista itt érhető el, pdf-formátumban.

Az átlagos tíz éves hozamrátákat a pénztárak az 2002-2011. évek hivatalosan közzétett, pénztári szintű nettó éves hozamok alapján, mértani átlagformulával számították ki. Az egyes portfóliók tíz éves átlagos hozamrátájának kiszámításakor a választható portfóliós rendszer bevezetése előtti időszakban mindhárom portfólió esetében a pénztár nettó hozamrátája szerepel a számításban. A tízéves átlagos hozamráta a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi.

A referencia-hozamráta kiszámítása az átlagos éves hozamrátához hasonlóan mértani átlagformulával történik. A vagyonnövekedési mutató az egy főre jutó vagyonnal súlyozott átlagos hozamráta. A mutató számításánál a pénztárak az átlagos tíz éves hozamráta kiszámításához használt pénztári szintű nettó hozamrátákat vették alapul. A vagyonnövekedési mutató a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemzi.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak között tavaly a legjobb teljesítményt a maga 6,58 százalékos nettó hozamrátájával a Honvéd pénzpiaci portfóliója mutatta fel, amelynek 2002-2011 között az átlagos éves referencia-hozamrátája 7,72 százalék lett. A második helyre az Életút futott be, az "A" portfólió 6,19 százalékot fialt tavaly. A legnagyobb, 10 százalék feletti 2011-es bukást az Artisjus Kiegészítő Nyugdíjpénztár hozta össze, a nagyobb tagságúak között pedig a Qaestor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztáré volt a legnagyobb mínusz, 9,13 százalék. Utóbbi tízéves átlagos éves referencia-hozamrátája 5,86 százalék.

Ami a magánnyugdíjpénztárakat illeti, az Életút végelszámolás alatt álló magánpénztári ágának Növekedési portfóliója végzett az élen, 8,96 százalékkal. Az Életúté a második hely is: a Kiegyensúlyozott portfólió 8,54 százalékot hozott. A legnagyobb, 7,89 százalékos mínuszt az OTP növekedési portfóliója érte el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2012.03.14 23:07

@melos: Mondjuk ha tényleg így van és tavaly 2. félévben az otp növekedésiben jelentős otp részvény eszköz volt ill. van, hát szerintem nem volt túl etikus finoman szólva a manyup tagok pénzével támasztani az árfolyamot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.03.14 22:57

@habony: franct, szerintem a kényelmes megoldást választották, és rahedli otp részvényt tartanak a portfolióban. Ennyi szvsz elég is a -8%hoz.


Egy januári adat igazolhatná az elméletemet, elvileg kiugró plusz kellene átlagosan a többihez képest.

Látod ? :

http://www.netfolio.hu/arfolyamok/magannyugdijpenztari_egyseg

------
általánosan:

A negatív adat szerintem borítékolható volt a 2. félév miatt. Ez is azt bizonyítja hogy az állam és a manyupok teljesítménye nem választható el egymástól, ha az államnak szarul megy szarul megy a manyupoknak is. Magyarul ha államcsőd van és nem kapsz állami nyugdíjat, manyuptól se fogsz, mert az árfolyamokon keresztül a csőd hatása átszivárog a portfoliódba.

Meg egy csomó más egyéb ok. De ezeken a vizeken sokat eveztünk pro_libertate-val :-) valamilyen tavalyi topicban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2012.03.14 21:34

@habony: Na nem, mintha + előjellel olyan nagy dobás lenne!
Egy vicc az egész nyugdíjrendszer úgy, ahogy van. Aki pedig még külön fenntartási díjat fizet nekik, az egyszerűen bolond.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

habony, 2012.03.14 20:35

Az OTP novekedesi portfoliojat valasztva egy ev alatt kozel 8%-kal roviditettek meg a tagokat. Alaposan elgondolkoznek, hogy az ott dolgozok mennyire ertenek a szakmajukhoz?!

Mas penztar, hasonlo portfolioban ugyanezt tudta felmutatni, csak pozitiv elojellel. Az OTP helyeben nagyon szegyelnem magam, es elgondolkodhatna a kiugroan gyenge teljesitmenyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2012.03.14 14:20

Én 1998-ban önként léptem be. Volt olyan év, amikor egy fillért nem utaltak rá, mert munkaadóm elfelejtette értesíteni az epehetet, hogy mnyp tag vagyok. Mégis több lett év végére a pénz, mint egy évvel azelőtt. Még jó, hogy ránéztem a befizetett tagdíj sorra, és láttam, hogy az nulla. Intézkedtem. A következő évben aztán egy összegben visszamenőleg átutalták. Akkor még több lett év végére a pénzem. Igaz, hogy ez az MKB MNYP. Ilyen is van.
:-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html