Ön is féltheti állását, ha átmegy a KDNP javaslata?

Elbocsátásokkal, azaz a munkanélküliség növekedésével, növekvő állami kiadásokkal, csökkenő bevételekkel járhat a vasárnapi munkavégzés korlátozása - hívják fel a figyelmet a munkaadók.
NAPI, 2010. december 20. hétfő, 13:40
Fotó:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) levélben fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a Munka Törvénykönyvének módosítását, a vasárnapi munkavégzés korlátozását célzó törvényjavaslat ügyében.

A munkaadók állásfoglalása szerint a törvénymódosítási javaslat nem segíti elő Magyarország versenyképességének javulását. Az MGYOSZ a törvényjavaslattal kapcsolatos állásfoglalásában az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

- A vasárnapi munkavégzés tilalma jelentős létszámleépítéseket eredményezhet. A munkanélküliség növekedése, illetve a foglalkoztatási szint csökkenése együtt járna növekvő állami kiadásokkal és csökkenő bevételekkel.
- A javaslat megszüntetné a munkaidőkereten belül a pihenőnapok összevonásának lehetőségét. Ezzel értelmét vesztené maga a munkaidőkeret intézménye, amely jelen pillanatban a munkaadók számára az egyetlen valóban rugalmas eszköz a munkaszervezésben Magyarországon.
- A pihenőnapok munkaidőkereten belüli összevonása az európai munkaidő-irányelv alapján lehetséges, így a hazai mozgástér korlátozása további versenyhátrányba hozná a magyar gazdasági szereplőket az unió többi tagállamának vállalataival szemben.
- Az utóbbi években a külföldre dolgozó szolgáltató központok betelepülése volt az egyik legfontosabb új, magasan képzett munkaerőt igénylő munkahelyteremtési lehetőség Magyarországon. A vitatott jogszabályváltozás különösen hátrányos rájuk, illetve azokra a vállalkozásokra nézve, amelyek külföldi piacra termelnek/szolgáltatnak, illetve külföldi partnercégekkel, vagy külföldi tulajdonossal szorosan együttműködve tevékenykednek. A jövőben az ilyen szolgáltatóközpontok betelepülése megállhat, illetve más országba vándorolhatnak.
- A tervezet szerint, amennyiben mégis dolgozna vasárnap a munkavállaló, rendes munkabérén felül 50 százalékos bérpótlék illetné meg minden esetben. Ez újabb foglalkoztatásra rakódó pénzügyi terhet jelentene a vállalkozásoknak, mely a munkaadók számára elfogadhatatlan.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke kijelentette: a javasolt jogszabályváltozás csökkentheti a foglalkoztatottsági szintet és veszélyezteti a vállalkozások versenyképességét, így sem a vállalkozások, sem a magyar gazdaság szempontjából nem tartjuk indokoltnak a vasárnapi munkavégzés korlátozását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.12.20 14:04

vajon a lelkük hova fog kerülni ezekután ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html