Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapest Bank megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által - május 8. és június 3. között - készített reprezentatív kutatás szerint a főindex a tavalyival megegyező, plusz 6-os átlagos értékkel pozitív várakozásra utal.

A felmérés szerint a mezőgazdasági cégek vezetőinek 77 százaléka úgy gondolja, hogy az emberek többet költenek majd idén élelmiszerre, mint tavaly. Bár a válaszadók 92 százaléka az alapanyagárak emelkedésére számít, a profit tekintetében mégis többen prognosztizálnak növekedést az előző évhez képest, 16 százalékuk helyett 18 százalék. Ennek hátterében vélhetően a keresletben várt jelentős növekedés áll. A megkérdezett gazdaságok 77 százaléka kizárólag belföldre értékesít, az exportpiacokra még nem sikerült betörnie - jegyezték meg.

A kutatásból az is kiderült, hogy idén a megkérdezett agrárcégvezetők 81 százaléka tervez valamilyen beruházást, ez enyhe csökkenés a tavalyi év 86 százalékához képest. Kapacitásbővítést a tavalyihoz hasonlóan csak az agrárvállalkozások 22 százaléka tervez; technológiai fejlesztéseket, gépesítést a megkérdezettek 57 százaléka.

A beruházások finanszírozásához 66 százalék saját forrást is használna, a beruházási összeg átlagosan 56 százalékát ez teszi majd ki. Bankhitellel és pénzügyi lízinggel a beruházási költségek 17, illetve 12 százalékát finanszíroznák az agrárvállalkozások.

A saját forrás után a második legnépszerűbb finanszírozási mód a banki hitel az általános működés finanszírozásakor, amelyet a válaszadó cégvezetők 41 százaléka igényel, meglévő hitelállományának növelését pedig 24 százalék tervezi. Emellett a megkérdezettek 32 százaléka normatív állami támogatással, 23-23 százaléka pedig európai uniós támogatással, illetve integrátorral egészíti ki finanszírozási keretét.

A Növekedési hitelprogram (nhp) fixről az agrárvezetők háromnegyede hallott már, 40 százalék igénybe is vette a lehetőséget. Az nhp fix konstrukció keretei között átlagosan 72 millió forintot vettek fel a cégek, amelyet a nagy többség gépek és egyéb termelőeszközök vásárlására, valamint telephely és ingatlan korszerűsítésre fordított - tették hozzá.