Önfenntartóvá tennék a Friends of Hungary kormányalapítványt

Semjén Zsolt szerint nem vész el a Friends of Hungary Alapítványra költendő négymilliárdos állami forrás, az önfenntartóvá váló szervezet pedig segít Magyarország mindenkori megítélésének amerikai javításában is.
NAPI, 2013. január 4. péntek, 13:36
Fotó: Napi.hu

A magyar kormány szándékai szerint a Friends of Hungary Alapítvány a tőkéjét nem élheti fel, sőt azt gyarapítani köteles, az alapítói vagyont pedig nem fordíthatja működésre - derül ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Szabó Vilmos MSZP-s képviselő kérdésre adott válaszából.

A hasonló alapítványok is ennyibe kerülnek

A magyar kormány a tavaly december 6-án hozott határozatával a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített 2012-es központi költségvetési tartalékkeret terhére 3,88 milliárd forintot ad az alapítvány tőkéjének és egyszeri alapítási költségeinek, valamint első évi adománynak finanszírozására. A szervezetnek 2013. június 30-i hatállyal elszámolási és visszafizetési ötelezettsége van. A kabinet a kezdőtőke nagyságrendjét a hasonló státuszú és célú alapítványok tőkeellátottsága alapján határozta meg - tette hozzá Semjén, aki szerint a cél az, hogy a befolyó adományok segítségével az alapítvány fokozatosan önfenntartó, finanszírozási szempontból a magyar államtól független szervezetté váljon.

Sok támogatóban bíznak

A miniszterelnök-helyettes szerint a tőkeellátottság a hosszú távú működéshez szükséges infrastruktúra biztosítása, illetve a működés feltételeinek megteremtése mellett segít a külső adományozók bevonásához szükséges folyamatok, a hatékony adománygyűjtési rendszer kialakításában. Az amerikai bejegyzéssel lehetővé válik az úgynevezett public charity adózási státusz elérése, amely megkönnyíti az alapítvány hosszú távú működéséhez elengedhetetlen adománygyűjtő tevékenységet.

A szervezet vezetését egy kuratórium, az Governing Board végzi majd, annak tagjait a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kéri fel. Az.amerikai szövetségi szintű jogszabályok miatt a Governing Boardban többségben köztiszteletben álló, amerikai állampolgárságú személyek, üzletemberek lesznek, akik elkötelezettek az alapítvány alapvető célkitűzései mellett - olvasható a válaszban.

Budapest megítélését is javítanák

A kormányhatározat alapján az Egyesült Államokban bejegyzésre kerülő alapítvány célja - részben kiegészítve a Magyarországon bejegyzett alapítványi célokat és feladatokat - a tengerentúli és különösen az amerikai sokadik generációs magyar identitástudatúak nemzeti azonosságtudatának erősítése. Távlati cél az amerikai magyar diaszpóra hosszú távú fennmaradásának, az anyaországhoz való erős kapcsolat biztosítása, valamint az amerikai-magyar gazdasági, társadalmi és kulturális kapcsolatok erősítése, a nemzeti kapcsolati tőke építése - sorolta Semjén. Budapest szándékai szerint az alapítvány hozzájárul az amerikai-magyar kulturális, társadalmi és üzleti kapcsolatok megerősitéséhez, a hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez, valamint Budapest mindenkori megítélésének javításához is.

Ennek érdekében konkrét feladatai többek között kulturális programok, oktatási csereprogramok, internship-programok elindítása, amelyek segítik az amerikai magyarság identitásának megőrzését. Az alapítvány segítséget nyújt a kormánynak abban, hogy erősítse a magyar-amerikai gazdasági és társadalmi kapcsolatokat, valamint javítsa Magyarország megítélését a politikai és üzleti döntéshozók és véleményformálók kőrében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homer11, 2013.01.04 14:20

@szkiita: muszáj lenne, de milyen ötleted van rá? a szekta ellened dolgozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.04 14:20

@rigolya: hírtv is így kezdte, a vegyépszeren keresztül kitolvajlott pénzekből alapították.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.04 14:16

Vajon 4 mrd Ft-tal ki nem tud önfenntartóvá válni? Egyáltalán maximum mekkora csoport tudna önfenntartóvá válni ennyi pénzzel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.04 13:44

Muszáj a sötét amcsikat tájékoztatni ,mert a hazug szabadkőműves-illuminátus média éjjel-nappal hazudik nekik ...,Mátrix pénzeli a "szabad" médiát...,kamu az egész..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html