Kicsi lesz az állami nyugdíj, mégis erre vágynak a legtöbben

Soha ilyen sokan (77 százalék) nem várták az államtól a nyugdíjhelyzet megoldását az OTP öngondoskodási indexe szerint. Ennek ellenére a megkérdezettek alig több mint ötöde gondolja úgy, hogy a majdani állami nyugdíj elég lesz az időskori megélhetés biztosítására.
Domokos László, 2018. december 12. szerda, 09:54
Fotó: Shutterstock

Zömében (65 százalék) kiszámíthatatlannak tartják pénzügyi jövőjüket a magyarok, de továbbra sem az öngondoskodásban látják a megoldást. Az OTP öngondoskodási index legfrissebb adatai arra mutatnak rá, hogy nem szívesen vállalunk anyagi felelősséget saját jövőnkért, kiváltképp, ha a távolinak tűnő nyugdíjas évekről van szó - adta hírül az eredményeket a pénzintézet.

Az immár tizenkettedik alkalommal elkészített index fennállása óta rekord arányban, 77 százalékban vélekednek úgy a magyarok, hogy a tisztességes időskor biztosítása az állam feladata. Sokkal kevesebben (mindössze 20 százalék) gondolja azt, hogy a kényelmes és biztonságos nyugdíjas évek megalapozása saját felelősségük lenne. Ez már csak azért is ellentmondásos, mert az állami nyugdíj összegét a megkérdezettek háromnegyede nem tartja elegendőnek a megélhetéshez.

Az eredmények alapján tízből négyen inkább párnacihában szeretik tudni a pénzüket, pedig vannak olyan megtakarítási lehetőségek, ahol szükség esetén a félretett pénz bármikor hozzáférhető, ráadásul a hosszú távú nyugdíj célú takarékoskodást százezres nagyságrendű kedvezményekkel támogatja az állam is - ide tartozik töbek közt a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.12.12 16:04

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.12 10:45

Minden nap felkerül legalább egy ilyen nyugdíjriogatás.
Én akkor minden nap leírom, hogy nem bízom a bankokban, nem bízom a politikusokban, tehát hülye lennék eléjük tenni a pénzt.
A legutolsó bank pedig pont az OTP lenne, amelyikkel szóba állnék. Még a telefonszámuk is sátáni, kétszer van benne a 666.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html