Itt a vége: az utolsó forintjaikból támogatnak a kistelepülések

Az önként vállalt szociális juttatásokat az idén még kigazdálkodták a kistelepülések, jövőre viszont már nem mindenütt lesz pénz a legrászorultabbak helyi támogatására - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2020. október 6. kedd, 08:35
Fotó: Pixabay

Nehéz helyzetbe kerültek az állami elvonások - gépjármű és helyi iparűzési adó - miatt az önkormányzatok, melyek közül igazán a kistelepülések sínylik meg a központi büdzsébe elrekvirált forintokat.

Az amúgy is sokszor forráshiányos önkormányzatok az idén átütemezték vagy lemondták a tervezett fejlesztéseket, hogy legalább az évek-évtizedek óta vállalt helyi szociális támogatásokat állni tudják - írta a napilap.

Sajnos sokkal többen szorulnak rá a különféle helyi támogatásokra, a járvány miatt ugyanis tavasz óta egyre többen veszítik el az állásukat - mondta Varga András várdai polgármester. A szociális tűzifát is többfelé kell osztanunk, mint amennyivel eleve kalkuláltunk, s minden hasonló helyi segítségre egyre több a jelentkező. Sajnos a tartalékokat feléltük, pedig minden létező összeget, így például az elmaradt rendezvények árát is átcsoportosítottuk már, de ha ilyen marad a helyzet jövőre, teljesen legatyásodunk - tette hozzá Varga.

Az állami erdészetek jellemzően lehetővé teszik az erdeikben az ingyenes fagyűjtést. Jellemzően a fűtési szezon előtt, nyáron, illetve az ősz elején jelentkeznek a legtöbben, hogy gyűjtenének, de alapvetően mindig van erre lehetőség - mondta a Népszavának Szabó József, a Sefag Zrt. termelési igazgatója. Ötven köbméter a fejenkénti határ, éves szinten 35-40 ezer köbméter fát szednek így össze. Hogy mekkora az igény a rászorulók részéról, jól mutatja, hogy a somogyi erdőkben összeszedett mennyiség nagyjából a negyede a teljes, országosan kiosztott állami szociális tűzifakeretnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.10.06 17:56

Sebaj, Napoleónka majd előrukkol egy pénzadománnyal még ez év végén, hogy elkezdje választási kampányát 2022-re.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html