Ki lehet Tarlós István kihívója? Indul az előválasztás

Az MSZP szerint egy sikeresen lebonyolított előválasztás esetén február 3-ra kiderülhet, ki lesz Tarlós István főpolgármester kihívója a "demokratikus ellenzéki oldalon" a 2019. októberi önkormányzati választáson - idézi az MTI Tóth Bertalant, a párt frakcióvezetőjét.
Szász Péter, 2018. november 13. kedd, 14:38
Fotó: Shutterstock

A főpolgármesteri cím elhódítása valós reményt adhat a kormányváltásra. Az előválasztást a szocialisták komolyan gondolják, mindent megtesznek annak sikeres lebonyolítása érdekében - mondta.

A párt választmánya a helyi szervezetekre bízta a jelöltek kiválasztását az önkormányzati választáson. A szervezetek olyan jelölteket nem támogathatnak, akik szélsőséges nézeteket vallanak, vagy megkérdőjelezik a jogállamiságot. A pártelnök nem zárta ki ugyanakkor a Jobbikkal történő helyi együttműködést sem.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint az előválasztásnál nincs jobb megoldás. A főpolgármester-jelöltség mellett néhány kerületi jelölt esetében is alkalmazhatják, ha nem vezetnek az egyeztetések eredményre. Nem járható út az, hogy pártházakban alkudoznak az alkalmas jelöltről, az előválasztás ugyan nem tökéletes megoldás, de általa világossá válik, ki az, aki valóban győzni akar.

Molnár Zsolt ismertette az előválasztás MSZP által javasolt változatát, amelyről azt mondta, ragaszkodnak a határidőkhöz, illetve az egyszeri személyes megjelenéshez, a rendszer többi elemét azonban megváltoztathatónak tartják.
Közölte, a szavazók már decemberben, a két ünnep között regisztrálhatnának az előválasztásra. Alá kell írni egy adatkezelési hozzájárulást és egy értéknyilatkozatot, ehhez szükséges a személyes megjelenés, amely után akár online is lehet majd szavazni - részletezte.

A politikus elmondta, kétezer ajánlást kell azoknak összegyűjteni, akik a főpolgármester-jelöltségre aspirálnak. Az ajánláskor elkérik a telefonszámot és az e-mail címet, azok segítségével szúrópróbaszerűen ellenőrzik az ajánlás hitelességét - magyarázta.

Szavazni egy hétig, január 28. és február 3. között lehetne a kezdeményezők irodáiban, illetve a főváros öt pontján felállított sátrakban. Az eredményt február 3-án állapítanák meg; tízezres részvételre számítanak - mondta.

A szocialisták jelöltje Horváth Csaba lesz az előválasztáson. Ő egyedüli jelöltként pályázott, az MSZP fővárosi elnöksége és párttanácsa egyhangúlag támogatta. A Párbeszéddel, a Szolidaritással és a Demokratikus Koalícióval (DK) is egyeztettek az előválasztásról. A DK akkor venne részt, ha valós verseny van. Beszélt arról is, hogy a Momentum a májusi európai parlamenti választás után tartaná az előválasztást, amit a szocialisták megkésettnek tartanak.

Molnár Zsolt arra bíztatta Puzsér Róbert publicistát, aki függetlenként pályázik a főpolgármesteri posztra, hogy ő is vegyen részt az előválasztáson. Elmondta, a stábjával már egyeztettek, ugyanakkor az MSZP szerint ellenőrizhetetlensége miatt nem megvalósítható a publicista feltétele, a kizárólagos online szavazás. Személyes részvételre mindenképpen szükség van a regisztrációkor. A fővárosi MSZP elnök közölte azt is, támogatni fogják azt, aki megnyeri az előválasztást. A politikus néhány milliósra becsülte az előválasztás lebonyolításának költségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.13 20:53

Puzsér for President!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.13 20:44

Tarlós rendben van. Az ellenzéknek kamuzott bagázs pedig jobb lenne, ha eltűnne a búsba.
Sehol nincsenek, de még előválasztást akarnak. Az igazin kellett volna virítani, de háromszor elqrták. Ezek nem akarnak kormányt váltani, csak megélhetési politikusok.
-------------------
"Nem járható út az, hogy pártházakban alkudoznak az alkalmas jelöltről, "
Nem hát, És ezért buktok 2010 óta, mert nem álltok szóba a néppel. Mondjuk, mára kiderült, azért nem, mert népet szolgáljátok, hanem Orbánt. Kicsit elbohóckodtok a nép felé, hogy mintha tennétek valamit, de végül a pocakos tábornok elvtársat szógájjátok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.11.13 15:00

Nem tudom elhinni, hogy egyszerűen nincs egy normális jelölt BPn. Ez a H. Csaba lehet hogy egy jó kiállású valaki, de szegény egy szellemi toprongy....na meg az a Puzsér...ne vicceskedjünk már. Az ellenzék részére létkérdés BP megszerzése jövőre. Ha nem jön össze marad a potrohos meg a lopós bandája tényleg 2030-ig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html