Megváltozott a politikai környezet, hisz az elmúlt években a kormány hivatkozhatott arra az önkormányzati szabályozási kudarcokban, hogy nem volt meg a változtatáshoz szükséges kétharmados többség.

Most más a helyzet, nincs ilyen kibúvó az alól, hogy az önkormányzati rendszer átalakításár végre sor kerülhessen - mondta Tállai András, belügyi államtitkár a Heti Válasz önkormányzati konferenciáján. Az elmúlt húsz évben ugyan voltak fontos változások - de ezek nem rendszerszemléletű átalakítások voltak.

Az önkormányzatok évről-évre újabb feladatot kaptak a kormányzattól - ennek a gondolkodásnak végett kell venni - hisz plusz feladatokkal párhuzamosan csökkent az önkormányzatok finanszírozás. Tovább rontotta a helyzetet a szabályozás kuszasága - ezek következtében a polgárok ügyei egyre lassabban és körülményesebben oldódtak meg. A jelenlegi formában és támogatási rendszerben már veszélyeztetve van az önkormányzatok működőképessége.

Tállai szerint az államigazgatáson belül az önkormányzatok működnek a legjobban - az állampolgári bizalmi felmérések szerint az önkormányzatokban bíznak leginkább.

A kormány tervei szerint a jövő évben kerülhet az parlament elé az új önkormányzati törvény - így 30 év után válhatná le a jelenlegi jogszabályt - mondta az államtitkár.

Az önkormányzatok alapvető feladata a helyben lakó polgárok kiszolgálása, a kötelező feladatokon túl pedig csak olyan feladatokat vállalhat- amely nem veszélyezteti a gazdálkodást - vagyis nem adósítja el a települést. Az államtitkár szerint ezen tételek a leendő alkotmányban is rögzíteni fogják.

Az államtitkár szerint meg kell nyitni azt a vitát, hogy a nem alapfokú oktatás és az egészségügyi ellátás szervezése maradjon-e kötelező önkormányzati feladat, illetve, hogy ehhez a központi költségvetés milyen kiegészítő hozzájárulást biztosíthat. Szintén tisztázni kell a megyei önkormányzatok feladatit, ugyanis a jelenlegi formában a megyék szerepe „félrecsúszott".

A választópolgárok szavaznak az önkormányztok vezetőire - ám ezen testületek ezen túl csak intézményfenntartói feladatokat látnak el. Amennyiben a jövőben kormányzati hivatalok is láthatnak el fenntartói faladatokat - a megyei önkormányzatok szinte az egyetlen feladatukat is elveszítik. Tállai András hangsúlyozta, hogy a kormányzati munka egyelőre csak a kérdések feltevésig jutott el - ezek nem válaszok még, munka ezt követően kezdődik.