Önkormányzatok szervezete: nincs pluszforrás a 2014-es költségvetési javaslatban

Az ideihez képest a 2014-es költségvetési törvényjavaslatban nincs pluszforrás az önkormányzatoknak, a többletként megjelenített mintegy 60 milliárd forint ugyanis egyes működési feladatokhoz kapcsolódó korrekció - közölte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) pénteken.
MTI-Eco, Napi.hu, 2013. október 18. péntek, 16:00
Fotó: Napi.hu

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) csütörtökön a Belügyminisztériumban tartotta ülését, a fő napirendi pont a 2014-es költségvetési javaslat önkormányzatokat érintő kérdései volt. A ülés végén Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke átadta Tállai András önkormányzati államtitkárnak a négy szövetség (a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) észrevételeit tartalmazó közös állásfoglalást - tájékoztattak.

Az állásfoglalásban kiemelték: a 2013-hoz képest a 2014-es javaslatban nincsen pluszforrás, a többletként megjelenített mintegy 60 milliárd forint ugyanis döntő mértékben egyes működési feladatokhoz kapcsolódó korrekció, ami "végre szakít legalább azzal az eddigi gyakorlatokkal", hogy béremelés mellé nem kaptak finanszírozást, illetve fejlesztési célú támogatást.

A szervezetek egyebek mellett nem tartják elégségesnek a gyermekétkeztetés költségét, annak ellenére, hogy az erre fordítható állami támogatás összege növekszik, mivel a teljes díjat fizető szülők esetén csak a nyersanyagköltség érvényesíthető, a rezsi nem. Itt további 10 milliárd forintnyi támogatást tartanának szükségesnek. Kifogásolják azt is, hogy a jövő évben a központi orvosi ügyelet megint nem kap támogatást, továbbá úgy vélik, hogy többet kellene fordítani a bölcsődei támogatásra - utóbbira 2 milliárd forintos extra forrásra lenne szükség.

Az iskoláikat működtető települések esetében az iskola üzemeltetés költségeit figyelembe kell venni a feladat alapú finanszírozásnál, amelynek többlet igénye 10 milliárd forint lenne - olvasható a kifogások között.

A közvilágítás, a köztemető, a közútfenntartás jogcímek támogatásának számítása változik, viszont a számítási alap nem fogadható el a TÖOSZ szerint, mivel nem a tényleges költségeket, hanem az előző évi önkormányzati forrást veszi alapul. A tervezett támogatás a településüzemeltetés tekintetében még így sem elégséges a feladat ellátáshoz.

A dokumentum szerint az értékelést segítette volna, ha az indoklásban bemutatják az önkormányzatok szempontjából jelentős, de más fejezetben található előirányzatok - például a közfoglalkoztatási programok, az EU-s támogatások, az ez évi intézkedések, így az adósságrendezés, a rezsicsökkentés - önkormányzatokra gyakorolt jövő évi hatásait.

A szervezetek szerint kedvező, hogy a törvényjavaslatban az előző évihez képest az önkormányzati szövetségek által kezdeményezett változtatások is történtek. Így a minimális adóbevétellel rendelkező kétezer lakos alatti települések működőképességét csekély mértékben segítő pozitív diszkriminációra tesznek javaslatot. 2014-ben a feladatalapú finanszírozás rendszerének átfogó, részletes és átlátható korrekciója nélkül továbbra sem lesz biztonságban az önkormányzati szféra pénzügyi helyzete - közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK