Az online kasszák kiterjesztését javasolja az MNB

Az online pénztárgépek használatára kötelezett ágazatok körének, illetve az EKÁER rendszernek a bővítését javasolja a Magyar Nemzeti Bank annak érdekében, hogy a gazdaság fehéredése tovább folytatódjon - idézi az MNB növekedési jelentését a Portfolio.
Szepesi Anita, 2018. november 10. szombat, 13:21
Fotó: Napi.hu

Az MNB Növekedési jelentése úgy számol, hogy a GDP 1 százalékának megfelelő költségvetési mozgástér keletkezne abban az esetben, ha az adóelkerülés mértéke Magyarországon az uniós átlag szintjére süllyedne - olvasható a portál cikkében.

Magyarországon a rejtett gazdaság elleni küzdelem leginkább az áfa-beszedés hatékonyságában jelentkezik. Ez elsősorban két intézkedés bevezetésének köszönhető: 2013 szeptemberében elindult az online pénztárgépek (OPG) bekötése, 2015-ben pedig az Elektronikus Közúti-áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁR) bevezetése kezdődött el.

Mindezek ellenére a rejtett gazdaság becsült mértéke még az uniós átlag alatt van, sőt a másik három V4-ország (Lengyelország, Csehország, Szlovákia) átlagánál is "szürkébb" Magyarország.

HOZZÁSZÓLÁSOK