Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az online számlázás nemcsak hogy valós időben kiszűri a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, a gyanús céghálókat, hanem megteremti annak lehetőségét is, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is - összegezte Izer Norbert az egy éve bevezetett online számlázás első évének tapasztalatait.

Idén június 28-ig már mintegy 340 ezer vállalkozó regisztrált az online számla rendszerben, és több mint 46 millió számlát küldtek be - sorolta az adatokat. A beérkező számlák adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az áfakiutalás előtti vizsgálatoktól kezdve a követelésfoglalásokon át a csalárd adózók ellenőrzéséig számos területen hasznosítja.

Az online számlázás bevezetése a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelentett - mondta el Izer Norbert, hozzátéve, a számla kiállítójánál ugyanis kiváltotta a belföldi összesítő-jelentést. Sőt, a rendszer a tisztességes adózóknak is segít, hogy észre vegyék az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat saját maguk is javíthatják, és partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják.

A PM államtitkára szerint eddig százmilliárdos bevételt hoztak az utóbbi időszak feketegazdaság elleni intézkedései. Állítja, magyar megoldások jelentőségét pontosan mutatja, hogy több állam is tanulmányozta és át is vette a hazai online pénztárgép, illetve a közúti elektronikus ellenőrzés rendszerét. Az online számlázás pedig egy következő lépés volt a gazdaság fehérítése érdekében.

Még az Európai Bizottság is elismerte, hogy szükség van az áfacsalás elleni magyar találmányokra. Magyarországon két év alatt több mint hét százalékponttal csökkent az adóelkerülés, sőt, már 2015-re csaknem fele akkora lett, mint a régió más országaiban. A bizottság tanulmánya szerint a hazai áfarés - azaz a költségvetésből kieső áfabevétel - 2012 és 2016 közt jelentősen, 22-ről 13 százalékra csökkent - fűzte hozzá Izer.

Az áfarés még tovább csökkenhet - szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy amilyen jól teljesít az online számla, jövőre akár 10 százalék alatti lehet az adóelkerülés mértéke.