Önmagát dicséri és bizakodó az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly több mint fél százalékponttal járult hozzá a GDP bővüléséhez a növekedéstámogató program (ntp) segítségével, amelynek a növekedési hitelprogram (nhp) mellett kivezető szakasza mellett a piaci hitelezést ösztönző piaci hitelprogram volt a pillére - mondta a Fábián Gergely, az MNB igazgatója a Magyar Időknek adott, hétfőn megjelent interjújában.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 13. hétfő, 07:49
Fotó: Napi.hu

2016-ban a kis- és középvállalati (kkv-) hitelezés 8, az egyéni vállalkozásokkal együtt közel 12 százalékkal nőtt. Az MNB márciusban befejeződő növekedési hitelprogramjának részeként a múlt év elejétől 526 milliárd forinthoz jutottak a hazai cégek kedvezményes kamatfeltételekkel. A jegybank azzal számol, hogy a program végéig közel teljes lesz az nhp keretének kihasználtsága - vélte az MTI tudósítása szerint az igazgató. Az MNB programja, amit a vállalati hitelezés zsugorodásának megállítására indított, jelenleg harmadik, kivezető szakaszában van - jegyezte meg a Magyar Idők.

Az MNB többször jelezte, hogy a növekedési hitelprogram az elmúlt évek gazdasági növekedésének egyik legfontosabb hajtóereje volt, 2013-as elindítása óta összességében közel 2600 milliárd forintot juttatott el 38 ezer vállalkozásnak, ami átlagosan évi 0,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az MNB bizakodó azzal kapcsolatban, hogy fenntartható marad a gazdaság stabil növekedéséhez szükséges 5-10 százalék közötti kkv-hitelbővülés idén is. A márciusban megjelenő adatok Fábián Gergely elmondása szerint azt mutathatják, hogy a hazai bankrendszernek a kezdeti aggodalmakat követően sikerült teljesíteni azokat a többlethitelezési vállalásokat, amelyeket a piaci hitelprogram keretében tettek. (Az alapkamat egyelőre marad a jelenlegi szinten. Hogy miért? Kattintson!)

HOZZÁSZÓLÁSOK