Önmagát kellene bírságolnia az államnak

Több állami cég elmulasztotta leadni az éves beszámolóját. A törvény szerint pénzbüntetést vagy felszámolást is eredményezhet a késés.
Szabó Dániel, 2017. július 19. szerda, 15:55
Fotó: Napi.hu

A vállalkozásoknak május 31-ig volt idejük, hogy elküldjék a 2016-os évről készített céges beszámolójukat. Nemcsak a magánszektorra vonatkozik a törvény, hanem az állami tulajdonú társaságokra is, mégis hét, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alá tartozó cég elmulasztotta ezt.

Akad olyan is, ami szinte működésének kezdete óta folyamatosan egy éves késéssel adja le beszámolóját, de olyanok is, amik a 2012-es, vagy akár a 2008-as év óta egy beszámolót se készítettek - írja Tóth Bertalan szocialista képviselő kérdésére adott NFM-es válasz alapján az Index.

A központosított hulladékkezelő NHKV Zrt. az első teljes működési évéről szóló beszámolójával nem készült el időre. Így egyelőre nem tudható, hogy a vállalat mekkora nyereséggel vagy veszteséggel zárta az elmúlt évet, amelyben több botrányban is érintett volt.

A mulasztó állami cégek listája
CégMegjegyzés
NHKV Zrt.A tavalyi volt az első teljes üzleti évük.
LÉTA-MENTÁL Nonprofit Kft.Legutóbb a 2012-es évükről adtak le beszámolót.
Baranya Ifjúságáért NKft.Általában időben, vagy maximum pár hónapos késéssel adják le beszámolóikat.
CORDATE Gazdaságfejlesztő és Ellátó Központ Zrt.Első működési évük kivételével folyamatosan egy év késéssel adják le beszámolóikat.
Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.Az idei az első mulasztásuk a téren.
OMSZI Intézményfenntartó Kht.Legutóbb a 2008-as üzleti évükről számoltak be az adóhatóságnak.
Pest Megyei Média Kft.A 2011-es üzleti év óta nem küldtek beszámolót.
Forrás: Index/NFM

Súlyosabb visszaeső a Pest Megyei Média Kft. és az OMSZI Intézményfenntartó Kht.: előbbi 2011, utóbbi 2008 óta nem adott le beszámolót.

HOZZÁSZÓLÁSOK