Ónodi-Szűcs: Még száz hospice ágy kell az európai szintű ellátáshoz

Az elmúlt nyolc évben, több mint 41 százalékkal bővült a hospice ágyak száma Magyarországon - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten, amikor 15 ágyas hospice osztályt avatott a Dél-pesti Centrumkórházban (DPC).
Szepesi Anita, 2018. március 28. szerda, 12:51
Fotó: Shutterstock

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy vélekedett: megfelelően működő onkológiai osztály nem működhet hospice ágyak nélkül, ezért fontos a hospice ellátás fejlesztése.

Az államtitkár szerint Magyarországon még száz hospice ágy kialakítása szükséges ahhoz, hogy az európai átlagnak megfelelő legyen az ellátás.
Vályi-Nagy István a DPC főigazgatója hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban teljesen megújult a labort és a képalkotó ágazatot is magában foglaló onkológiai szakprofil az intézményben.

Az új hospice osztályt, egy onkológiai osztály helyén alakították ki, utóbbi egy új épületbe került át. Az 50 millió forint értékű felújítást az Állami Egészségügyi Központ, az intézmény és alapítványok finanszírozták - közölte a kórházvezető az MTI tudósítása szerint.

Bodoky György a DPC onkológiai osztályának vezetője elmondta, hogy az osztályon öt kétágyas és öt egyágyas kórtermet, külön kegyeleti és szakpszichológusi szobát alakítottak ki.

Az osztályon, amely jelenleg az egyetlen olyan onkológiai központ Budapesten, ami hospice osztállyal együtt működik, speciális orvoscsoport tevékenykedik - mondta a főorvos.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK