A hamisítvány felismeréséhez érzékszervi vizsgálatra van szükség, hiszen csak így tud kiderülni, hogy nem olyan az íze, mint a tiszta méznek. Ezért is keverik a hamisítók az európai mézzel - többek között a magyar mézzel -, hogy a vásárló így meg legyen tévesztve - közölte a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Úgy tudom, hogy a brémai laboratóriumban megtalálták azt az összetevőt, amelyet ha kimutatnak a mézből, akkor az garantáltan jelzi, hogy a méz kínai eredetű - ismertette.

Hozzátette: a vizsgálatot a Nébih végzi, és gyakorlatilag már most elkezdi a vizsgálatokat. Szúrópróbaszerű vizsgálatok lesznek, de természetesen ennek is megvannak a maga szabályai, és a Nébih eszerint fog eljárni, hogy a vizsgálat teljesen objektív lehessen, és minden bizonyító erővel bírhasson - mondta.

Ha kimutatják a kínai, hamisított méz jelenlétét, akkor ott nagyon komoly vizsgálatok következnek, hiszen eredethamisításról és fogyasztói megtévesztésről beszélhetünk. Ez pedig nagyon komoly bírságot és szankciókat vonhat maga után - hangsúlyozta Nagy István.

A tiszta kínai méznek más íze van, mint egy normál méznek - ezt mi "megsütött méznek" hívunk. Ilyet azonban a fogyasztó sohasem kap - és ez benne az etikátlan -, mert tisztán kínai mézet sohasem tesznek az asztalunkra. Ahhoz, hogy ezt ne tudjuk megkülönböztetni más mézektől, belekeverik a legkiválóbb minőségű magyar mézet. Ez okozza Európában a nagy gondot: az üvegekben 70 százalékban kínai méz van, amihez 30 százalékban hozzákeverik a kínai mézet - magyarázta az államtitkár.

Éppen ezért nem tud önálló identitással megjelenni a magyar méz a külföldi polcokon, mert óriási lenne a különbség a kevert és a tisztán magyar méz minősége, íze, illata, konzisztenciája között - emelte ki Nagy István.